Gifted Education Forum reflectat de Fundatia Chance for Life

Lege pentru copii supradotati

3 aprilie, 2006

Fundatia CHANCE FOR LIFE a participat duminica, 2 aprilie, la dezbaterea "Gifted Education Forum" privind proiectul de lege al educatiei tinerilor supradotati, capabili de performanta inalta, organizata de Consortiul Edugate, la sediul UNESCO. Dezbaterea a fost condusa de catre prof. dr. Florian Colceag, presedintele Edugate, Bogdan Pascu, deputat in cadrul Partidului Conservator, Silvia Martis, specialist in Drepturile Omului in cadrul Ministerului Justitiei si Arsene Roza Brumfeld, directorul Fundatiei Ronald S. Lauder Romania.

In cadrul intalnirii, reprezentanti ai societatii civile - printre care si Fundatia MATCA -, ai Inspectoratului Scolar, ai mass media si ai sectorului comercial au discutat aspecte ale legii precum: ce inseamna a fi "gifted", care este motivatia inaintarii legii si care sunt pasii de urmat pentru aprobarea acestei legi de catre Parlament. De asemenea, s-a discutat despre statutul tinerilor "gifted" care vor beneficia de Centrele de Instruire Diferentiata infiintate ca urmare a intrarii in vigoare a legii.

A ramas sub semnul intrebarii daca acesti copii vor avea obligatia de a lucra in structuri de stat ca urmare a educatiei primite adaptate nevoilor individuale si daca se vor desfasura actiuni menite a educa restul societatii in spiritul tolerantei fata de tinerii cu abilitati speciale.

Incepand cu 2004, Fundatia CHANCE FOR LIFE deruleaza proiectul Bursa CHANCE FOR LIFE care este adresat copiilor cu potential intelectual ridicat proveniti din familii sarace, care ar putea beneficia de aceasta lege.

Desi au ramas multe aspecte de discutat privind functionarea Centrelor de Instruire Diferentiata, selectia copiilor si fondurile necesare bunei implementari a legii, Fundatia CHANCE FOR LIFE incurajeaza aceasta initiativa si alege sa o sustina in masura posibilitatilor.

Fundatia CHANCE FOR LIFE este o organizatie nonguvernamentala, apolitica si independenta a carei misiune este sa sustina dezvoltarea optima a copiilor in risc de excluziune sociala. Web Design - Mihai Dragan, Web Development - Stefan Nicula / freelance web specialist , Ilustratii - Devis Grebu, Hosting by MXhost