Comunicat de Presa

Invitatie conferinta de presa- Lansarea retelei nationale CRED pentru Educatie Diferentiata miercuri, 13 februarie, ora 10, Colegiul National Iulia Hasdeu

Bucuresti, 12 ianuarie 2008 - Miercuri, ora 10, la Colegiul National Iulia Hasdeu, EDUGATE va invita la o noua conferinta de presa. Aici veti putea afla direct de la organizatori despre rezultatele Scolii de Iarna a Educatiei de Excelenta Brasov – prima scoala de acest tip din Europa si la nivel national - si despre pozitia EDUGATE fata de legile educatiei, aflate in dezbatere publica. Inregistrari sonore ale Scolii de Iarna - interviuri - pareri ale participantilor: www.supradotati.ro/scoala-de-excelenta

Scoala de Iarna a Educatiei de Excelenta Brasov 2-10 februarie face totodata publice rezultatele muncii misionare a grupurilor nucleu din 15 judete pentru lansarea Scolii pe bune, proiectul Educatiei de excelenta pentru o Alta Romanie - peste 70 de cadre didactice din domeniul preuniversitar si universitar au contribuit la lansarea unor proiecte fundamentale pentru o educatie de excelenta:

  • Lansarea CRED - Centrul Roman pentru Educatie Diferentiata pe o platforma de colaborare online (centrul fiind prevazut a lua fiinta cu denumirea oficiala de Centrul National pentru Instruire Diferentiata prin Legea 17/2007 si Proiectul Legii Invatamantului Preuniversitar, art 52- 2 legi organice), descentralizat pe cele 8 regiuni ce urmeaza sa fie finantate de Consiliile Locale si Judetene din cele 8 regiuni. CRED este mai mult decat manifestul de credinta al cadrelor didactice in succesul generatiei noi, este un plan de actiune pentru Romania realizat pe baza experientei internationale de catre expertii in educatie din cadrul EDUGATE;
  • Formarea retelei de peste 35 de gradinite, scoli, licee si universitati in 15 judete afiliate proiectului national gifted education;
  • Formarea parteneriatului intre Universitatea Spiru Haret Brasov, Facultatea de Psihologie Pedagogie si IRSCA Gifted Education pentru demararea unei cercetari nationale in domeniul gifted education;
  • Redactarea ghidului pentru parinti in descoperirea si dezvoltarea potentialului copiilor ce va fi sustinut pentru diseminare cu sprijinul financiar al Consiliului Judetean Brasov;
  • Lansarea revistei si newsletterului Excelenta in format electronic – ce va reflecta dezvoltarea sistemului educatiei de excelenta in Romania.

Transfigurarea participantilor, atmosfera incinsa, afirmarea increderii intr-un alt fel de viitor pentru Romania s-au bazat pe refacerea increderii in sine si restabilirea adevarului: „Speranta unui neam depinde de intelepciunea cu care dascalii stiu sa modeleze bulgarii de aur daruiti din inalt in chip de copil. A fost o scoala a sacrului misiunii de dascal.” A fost Scoala Schimbarii – scoala in care fiecare participant si-a reactivat capacitatea personala de a se schimba si de a invata, de a fi deschis la nou, si de isi depasi limitarile.

Impresii de la Scoala de Iarna

„Scoala de iarna s-a nascut in urma scolii de vara de la Constanta, si aceasta face parte dintr-o traditie internationala de zeci de ani a scolilor de gifted education care lucreaza pe educarea de excelenta prin care se fac periodic intalniri de lucru care aduc cele mai noi tehnologii didactice, cele mai inalte viziuni de transformare a sistemului educativ si de actualizare prin cei mai capabili experti in domeniu ca sa instruiasca profesorii care lucreaza in sistem. In tarile foarte avansate exista obligativitatea fiecarui profesor sa ia parte la minim 80 de ore pe an de cursuri de specializare care sa il invete pedagogia excelentei. Deoarece exista o tendinta normala de aplatizare la profesorii care nu-si reinnoiesc in permanenta bagajul de cunostere si actiune, data de lucrul zilnic cu copiii.

Practic, nevoia de reimprospatare a tehnlogiei de actualizare a tehnologiei didactice face la noi ca sistemul educational sa fie performant si sa dea nastere la dezvoltarea unei economii performante si la societati foarte deschise cu un comportament social adecvat deoarece exista o linie de influenta de la traineri la profesori, de la profesori la elevi si parinti, iar de la parinti mai departe in societate.

Nevoia de cunoastere suplimentara este atat mai inalta cu cat dorinta de dezvoltare este mai inalta. In tarile foarte avansate din punct de vedere al performantelor economice si educatiei exista un interes care vizeaza absolutul catre cunoasterea unui domeniu cat mai vast si mai profund, care sa le permita aceasta dezvoltare si asta se vede prin participarea la conferinte, congrese nationale, internationale.

Vreau doar sa reamintesc exemplul Singapore care, in vara aceasta, in Anglia, la conferinta internationala a WCGTC, a trimis o delegatie de 40 de oameni si ca sa nu piarda nicio conferinta importanta, ei au inregistrat tot ca sa poata difuza in scoli tot ceea ce au invatat. Prin consortiul EDUGATE ne-am hotarat sa intensificam si la noi traditia pregatirii de performanta. Am facut-o aducand traineri de foarte buna calitate, nationali si internationali, pentru un public de profesori exceptionali foarte doritori sa cunoasca si sa aplice. O parte dintre ei au fost si la Scoala de Vara si vom continua acest demers mai departe pentru ca e in interesul sistemului de invatamant al copiilor nostri si a natiunii noastre pe care o indragim.

Avem nevoie de o perspectiva a educatiei. Legea educatiei de excelenta este ceva care trebuie sa apara, pentru ca in afara de legea 17/2007 la care am lucrat si care a iesit din Parlament si a fost votata in unanimitate, in legile invatamantului propuse de Ministerul Educatiei si Cercetarii sunt prea putine directii de legiferare propuse si sunt foarte multe alte lipsuri, care nu exista in legile tarilor cu sisteme performante de educatie. De fapt, ei au facut un raport in care se constata de fapt care sunt acele reglementari, in care se fac sisteme performante.

Lipsa din partea MEC s-a datorat in primul rand necorelarii ideilor cu practica internationala de succes; acesta era un lucru de bun simt pe care MEC trebuia sa o faca, dar nu au lucrat cu experti in educatie, ci au lucrat cu sindicate si asociatii de studenti, care nu au expertiza internationala in educatie. Deci, au vazut lucrurile doar local. O alta cauza: ei nu au facut studii analitice, critice asupra educatiei romanesti, au adus propuneri care nu corespund problemelor reale ale educatiei.

Din acest motiv, Consortiul EDUGATE si IRSCA Gifted Education am hotarat sa completam initiativa MEC, aducand exact ceea ce nu au facut domniile lor pentru a putea elabora impreuna o lege care sa permita dezvoltarea MEC ultraperformant la nivel mondial. Ceea ce dorim din tot sufletul sa facem din aceasta scoala – este sa aducem actiunea profesorilor ca motor al schimbarii, ceea ce facem in acest moment.

Ne confruntam cu o criza multipla cu sistemul educational. Nu este o criza simpla, e criza neinadaptarii la momentul prezent care trece de la societatea industriala la cea post industriala. Noi nu avem un sistem adaptat pentru societatea postindustriala, iar adaptarea unei educatii pe societatea industriala nu mai este adaptata realitatii. Eu nu spun ca sistemul pe care il avem acuma e prost la modul absolut. El a fost bun cand trebuia sa formeze oameni sa lucreze pe banda, dar avem acum nevoie de oameni creativi, inventivi, de oameni capabili sa gaseasca solutii la probleme diverse.

Scoala de iarna este reperul de baza care pregateste oamenii capabili de a dezvolta un sistem educational care sa se adapteze cu cel al performantei. Pentru a putea pune in miscare aceasta performanta prin care dorim sa insusim ideile educatiei de excelenta, avem nevoie de scopuri bine definite, o lege care sa permita dezvoltarea multidimensionala in ce priveste resursele legislative - de exemplu legea 17/2007 - si de oameni capabili sa gaseasca solutii, sa vina cu idei."

(Profesor Florian Colceag, matematician, Presedintele EDUGATE si IRSCA Gifted Education)


"Prezenta mea aici la Brasov cu oamenii dedicati descoperirii potentialului copiilor a fost ca o binecuvantare. O multime de oameni energici, deschisi, devotati, pregatiti sa primeasca ceva nou: animatia prin film – un domeniu pedagogic al viitorului, integrat sistemului European de invatamant si care ofera o o varietate de metode de predare promovand o varietate de sitluri de invatare. Am simtit in mod special din partea participantilor, dar in mod special din partea organizatorilor o primire calduroasa si o mare deschidere. Doresc sa ma intorc in Romania inca o data sa lucrez si mai mult."

(Hanne Pedersen- animatie, directoarea Academiei de Desen din Viborg, Danemarca, www.animwork.dk)


"Scoala de Iarna de la Brasov a fost pentru mine un prilej de bucurie pentru ca am putut fi prezent la nasterea viitorului, viitorul apropiat - al invatamantului romanesc care va fi cu siguranta ceva fundamental diferit de cel actual, va fi invatamantul pe bune."

(Csibi Istvan, regizor, CreativitAS – Inteligenta creativa, www.infospeed.ro)


"Participand la Scoala de Iarna am adus cu mine curiozitate, dorinta si mult entuziasm. Bagajul meu a fost deschis de catre ceilalti participanti ai scolii de iarna si impreuna cu ei, am lasat copilului din mine sa descopere scutul gifted education- educatie de excelenta."

(Corina Buti, animator social, Cerino, Timisoara, www.cerino.ro)

"Programul mi-a dat prilejul sa constat ca mai exista un sistem de valori real. Ne-a provocat cred ca pe fiecare din noi sa ne depasim limitele, ne-a deschis spre o alta viziune asupra scolii si asupra misiunii pe care trebuie sa ne-o asumam."

(Codruta Cuibus, participant, Scoala Andrei Saguna, Deva)


"Ma bucur ca am participat la Scoala de Iarna. Am intalnit aici niste oameni deosebiti. Si, mai ales, multe chestii foarte interesante. Sunt sigur ca tot ce s-a intamplat aici ne va folosi deopotriva celor care am fost acolo, dar si tuturor colegilor din tara. Incepe scoala. Voi merge si voi povesti ce s-a intamplat, voi aplica multe dintre cele vazute. Sunt ferm convins ca Scoala de Iarna este doar inceputul. Vor urma alte si alte evenimente si activitati, toate in slujba modernizarii activitatii de invatare. Este un inceput de drum. Ca orice inceput este greu, dar trebuie sa reusim. Urez colegilor de la IRSCA Gifted Education mult succes in tot ceea ce intreprind."

(Dragos Constantinescu, profesor matematica, Ramnicu Valcea, www.profudemate.cabanova.com)


"Am avut senzatia ca la scoala de iarna in sala se aflau ‘antene intinse’ spre percepere, spre a-si umple ‘golul’ cu un ‘plin’. Am remarcat oferta trainerilor de deschidere sufleteasca, sincera si bucuria de a se manifesta asa cum sunt ei cu adevarat si recunostinta ca poti sa stai intr-un mediu si sa exprimi ce idealuri ai cu adevarat si totodata, de partea celalalta, nevoia ca cel care ti se adreseaza sa fie o fiinta plenara – nu atat informatia transmisa conteaza– ci pretentia ca cel care ti le transmite sa fie autentic o personalitate. Nu mai avem nevoie de mari oratori care sa fie egoisti, imorali, indecenti, infumurati, ci fiinte adevarate, plenare, forte morale ; pentru ca este de ajuns ca o fiinta cu adevarat vie, dumnezeiasca, sa dea cateva impulsuri, nu trebuie sa-i dai intreaga ta cunoastere –ci sa-i dai impulusul de care are nevoie sa creasca. Aceasta scoala este si ceea ce trebuie sa creasca intr-o societate – sa formam oameni autentici, capabili sa realizeze cu adevarat ceva in viata, sa reuseasca sa-si atinga menirea si un destin personal autentic."

(Adriana Crisan, profesor de matematica si inventator, Director CUB Angello, www.cubangello.ro)


Desigur! Eu am invatat cel mai mult si am invatat de la fiecare. Cum oamenii care cred intr-o idee pot transforma lumea in jurul lor. Am invatat ca exista si profesori care vad dincolo de „puncte”; cadre didactice dispuse sa lucreze suplimentar; oameni sensibili la nevoile copiilor inalt abilitati. Ca le place sa se joace si sunt in stare sa se joace, sa desprinda din informatiile oferite de mine exact pe acelea care le sunt utile."

(Irina Subredu, psiholog, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", Iasi)

"Am venit la Scoala de Iarna cu un program de training centrat pe dezvoltarea personala si metode de creativitate. Am cunoscut persoane minunate care au primit cu interes strategia pe care le-am propus-o in periplul lor interior. Cursul „Cine sunt EU?” nu poate fi un succes fara a avea suportul grupului cu care lucrez. Este foarte important de retinut faptul ca fara autocunoastere nu putem depasi propriile probleme. Metodele creative pe care le-am propus vor putea fi folosite cu succes de catre cadrele didactice la clasa."

(Iuliana Costea, psiholog, masterand în Consilierea familiei si a cuplului, Secretar al Asociatiei Europene de Psihologie Transpersonala, Timisoara)


"In inima tarii in aceasta iarna, s-au adunat la sfat, din toate colturile ei, pastratorii luminii. Cei care cu drag isi impart neobosit fiinta cu sute de copii, au venit la scoala pentru a face o recapitulare a ceea ce deja poarta in suflet de generatii: speranta unui neam depinde de intelepciunea cu care ei stiu sa modeleze bulgarii de aur daruiti din inalt in chip de copil. A fost o scoala a sacrului misiunii de dascal. Fiecare am aflat ca, in vremelnicia noastra, avem un cuvant de spus in vesnicie, cuvantul care zideste. Sufletele s-au umplut din nou de bucuria cu care impreuna tesem reteaua luminii cunoasterii, si "copilul" botezat asta vara la tarm de mare a primit iarna platosa si sabia cavalerului in frumoasa cetate."

(Drd. Adina Tulbure, M.A., Creatoarea E-Abecedarului multimedia – www.abecedar.com, Director cercetare tehnologii didactice inovative, IRSCA Gifted Education)


"Scoala de Iarna a Educatiei de Excelenta de la Brasov (ca de-altfel si Scoala de Vara de la Constanta, 2007) a fost una dintre cele mai semnificative manifestari pe plan national (cu participare internationala) in domeniul educatiei elitiste, consacrat in exclusivitate Educatiei de Excelenta, precum si metodelor didactice utilizate in educatia de excelenta.

O educatie consacrata cu precadere tinerilor cu abilitati intelectuale inalte, capabali de performante intelectuale « hors normes ». Conferentiarii, reputati specialisti in domeniile in care au intervenit, toti membrii ai institutiilor EDUGATE, si-au expus in principiu realizarile lor originale in diferite segmente ale Educatiei de Excelenta in care ei au obtinut deja rezultate deosebite de-a lungul timpului.

Dezbaterile, mesele rotunde, organizate pe aceasta tema au ridicat o serie de probleme in cadrul Educatiei de Excelenta, dintre care majoritatea au fost solutionate, iar celelalte urmeaza a fi studiate in viitorul apropiat, poate in cadrul CRED-ului!

Personal, am fost foarte multumit de modul cum s-a derulat Scoala de Iarna de la Brasov, precum si de profesorii-cursanti participanti la aceasta manifestare educativa. Atat pentru intrebarile lor provocatoare, pe care le-am apreciat deosebit, cat si pentru rezultatele lor deosebite obtinute la « absolvirea » scolii ! Cred ca aceste manifestari trebuie continuate si am convingerea ferma ca ele pot contribui pozitiv la imbunatatirea sistemului nostru educativ, atat in ceea ce priveste invatamantul de masa, cat si in special cel de excelenta!

Thomas Csinta, profesor de Matematici Aplicate in Stiintele Sociale (MASS), jurnalist de investigatie in domeniul marii criminalitati, director de programe de cercetare in domeniul reinsertiunii sociale a criminalilor recidivisti, membru fondator IRSCA Gifted Education, vicepresedinte EDUGATE, Franta


„Am invatat sa ne schimbam. Vom reusi sa schimbam lumea, mentalitatea. Scoala de iarna... Un vis care a devenit realitate. Un spatiu ideal in care nevoile speciale ale unui copil au fost atinse la superlativ. Au simtit, au suferit pentru adevarul pe care il descoperisera singuri multi dintre profesori, psihologi, invatatori... si l-au primit ca pe un gifted de la promotorii acestora. Copiii cu potential! Am deschis cartea mintii. Am intors fiecare pagina, fiecare lume a copilului. Unicitate, dorinta de a intinde aripile pana la cer, talent, sclipire, uimire pana la ultima clipa de refuz! Suntem pregatiti sa ne deschidem inimile! Avem increderea ca Romania va avea de castigat cu astfel de copii. Haideti, sa alegem impreuna o educatie de calitate. E nevoie de un succes al Romaniei, prin copiii nostri. Acum e momentul sa deschidem portile scolilor de excelenta. Daruind copilului un invatamant diferentiat, impreuna vom crea idealuri, un viitor mai bun. Merita! Citeste revista Excelenta pe care o lansam. Te reprezinta pe tine!”

(Lajos KRISTOF LAJOS- dir. editorial revista “Excelenta”, student RISE, anul II)Scoala de Iarna a Educatiei de Excelenta Brasov.

Organizatori: IRSCA Gifted Education si EDUGATE

Sponsori si sustinatori: ARO Pallace Brasov, Ignis Advertising, SC LUGOFOR SRL Brasov, Bijuteria Sabrini, Pensiunea "Brasovul Vechi", Pensiunea "Old City", SC ANAMAR IMPEX SRL, Plasty Prod, ABTH - productie publicitara.

Partener principal: Universitatea "Spiru Haret" Brasov

Parteneri: Casa Corpului Didactic Brasov, Asociatia Studentilor la Psihologie si Stiintele Educatiei, Asociatia Parintilor "Aripi de iubire" Brasov.

Parteneri media: Radio Romania Cultural, Copilul.ro, Damaideparte.ro, Transilvania Expres.Despre Noi

IRSCA Gifted Education este o asociatie non-profit, inregistrata in registrul asociatiilor si fundatiilor cu nr. 36/13.09.2004, cu o activitate recunoscuta la nivel national si international, partener UNESCO, membru deplin WCGTC- World Council for Gifted and Talented Children si respectiv ECHA - European Council for High Ability; Asia-Pacific Federation of the WCGTC- cele mai înalte foruri internationale în domeniul educatiei de excelenta.

Initiator si prim fondator al Consortiului EDUGATE pentru Educatia Tinerilor si Copiilor Supradotati si Talentati precum si initiatorul legii educatiei tinerilor supradotati, capabili de performanta înalta – Legea nr.17/2007 intrata în vigoare la 18.01.2007. Initiatorul primului Program National al Educatiei de Excelenta, al Institutului National de Studii pentru Educatia de Excelenta, al primei Conferinte Nationale asupra educatiei tinerilor si copiilor supradotati si talentati, al programelor de descoperire a potentialului tuturor copiilor, al programelor de învatare accelerata, consultanta, mentorat si de îmbogatire a curriculei scolare. Web Design - Mihai Dragan, Web Development - Stefan Nicula / freelance web specialist , Ilustratii - Devis Grebu, Hosting by MXhost