Declaratie de Presa

De azi, Ministerul Educatiei si cadrele didactice au posibilitatea sa aleaga solutiile la problemele din invatamant, propuse de specialistii EDUGATE

Bucuresti, 5 septembrie 2008: Experienta nefericita in invatamant a unei conduceri politice lipsita de competenta necesara, de responsabilitatea pentru evolutia tinerei generatii si de calitatea impusa in actul educational a provocat marele numar de probleme din educatie. Pentru a preintampina repetarea acestei experiente pe viitor specialisti ai consortiului EDUGATE au elaborat o serie de documente in care se gasesc listate problemele din educatie si propuse masuri pentru solutionarea acestora. Printre masurile necesare se afla si o reconfigurare pe functionalitate a structurii de lucru a Ministerului Educatiei. Invitam presa la o intalnire pentru discutarea in premiera a acestor documente cu reprezentatii EDUGATE prezenti la Congresul National al Invatatorilor din Romania si al Invatatorilor Romani de peste Hotare intre 6-7 septembrie 2008 in Palatul Parlamentului, Sala "Alexandru Ioan Cuza".

Aceste documente trebuie sa fie pe masa ministrului la incheiere de mandat pentru a fi documentul de referinta al Raportului Pentru Tara a Starii Invatamantului, document ce trebuie elaborat de fiecare ministru conform traditiei de bune practici internationale.

Aceste documente trebuie sa se afle pe masa viitorilor ministri pentru a ajuta la configurarea unei strategii punctuale de rezolvare a problemelor educatiei si pentru a crea organismul administrativ necesar rezolvarii problemelor educatiei si a deschide liniile de colaborare nationala si internationala necesare.

Aceste documente trebuie sa fie pe masa profesorilor pentru a sprijini miscarea de reformare si modernizare a educatiei. Reforma educatiei trebuie sa plece din scoli, iar aceasta se va putea face doar intr-un sistem educativ depolitizat in care promovarea pe scara ierarhica sa fie facuta numai pe criterii de competenta, responsabilitate, calitate si implicare in rezolvarea problemelor curente.

Cerem tuturor partidelor politice sa-si exprime punctul de vedere asupra starii educatiei plecand de la aceste documente.

Cerem tuturor partidelor politice sa sustina programul de depolitizare al educatiei si sa sustina ministri ai educatiei care sa fie specialisti apolitici in educatie.

Riscul pentru tara in continuarea proliferarii conducerii politice si nu conducerii profesionale este imigrarea in masa a tinerilor si deficitul fortei de munca active de origine romana.


Documentele EDUGATE:

* Declaratie de intentii a Societatii Civile privind Educatia in Romania.

* Rolul MECT in Educatie.

* Organigrama MECT.

* Normele metodologice de elaborare a examenului de BAC.

Documentele pot fi accesate la adresele:

http://www.supradotati.ro/resurse/educatia.zip

si http://www.edu-gate.ro


Biroul de presa EDUGATE - Consortiul Roman pentru Educatia Copiilor si Tinerilor Supradotati si Talentati

0729.029.484

EDUGATE este un consortiu de organizatii, institutii si firme care au expertiza in educatia de excelenta. EDUGATE este de asemenea si un program national de imbunatatire a educatiei din Romania la care au aderat si continua sa adere organizatii si institutii, scoli si specialisti in educatie. In actualul mandat organizatia lider a EDUGATE este IRSCA Gifted Education.

WEB: www.edu-gate.ro Web Design - Mihai Dragan, Web Development - Stefan Nicula / freelance web specialist , Ilustratii - Devis Grebu, Hosting by MXhost