Comunicat de Presa

Invitatie evenimente 1 si 13 iunie - EDUGATE va invita sa parcurgeti tunelul timpului: "Cum ar arata Romania cu o educatie de excelenta?"

Bucuresti, 24 mai 2007. Romania sufera in momentul actual o foarte mare transformare calitativa datorata integrarii in UE. Pentru ca aceasta integrare sa se fructifice printr-un management corespunzator e necesar sa primeze criteriille calitatii in managementul national adica competenta si responsabilitate prin conectarea clasei politice la resursa de competenta si responsabilitate.

In acest moment sustinerea politica a unor programe lipsite de evaluare pe aceste criterii devine vicioasa si toxica. Din acest motiv, e nevoie ca managementul national sa fie facut de oameni cu foarte inalta competenta si responsabilitate, si nu pe criteriile majoritatii parlamentare.

Romania trebuie sa se concentreze in acest moment pe proiecte de dezvoltare si integrare pe programele de dezvoltare durabila avand educatia si protectia mediului ca motoare de dezvoltare si obiective de interes national.

Un guvern de specialisti trebuie sa realizeze proiecte de o performanta suficient de inalta pentru ca un parlament responsabil sa le evalueze pe criterii de eficienta, adecvare, optim social, capacitate de viziune globala, capacitate de implementare si de raspundere organizatorica si sociala, responsabilitate, competenta.

Integrarea europeana cere Romaniei politicieni profesionisti, nu politruci, pentru rezolvarea problemelor majore si crizelor actuale, pentru ca acestea sa nu se transforme in dezastre.

Dezvoltarea nationala nu este un meci de fotbal asupra caruia sa se faca evaluari pe criterii de suporterism.

E nevoie la momentul actual ca specialistii sa-si spuna cuvantul in afara tuturor jocurilor politice, care nu adauga nici un plus de valoare la dezvoltarea nationala.

Pentru dezvoltarea nationala Educatia este unul dintre proiectele de interes public numarul 1.


INVITATIE LA EVENIMENTE

EDUGATE va invita sa parcurgem tunelul timpului: "Cum ar arata Romania cu o educatie de excelenta?" in cadrul a doua evenimente majore realizate cu sprijinul Reprezentantei Comisiei Europene in Romania.

Agenda va cuprinde abordarea unor subiecte precum: "Putem oferi alternative fenomenului de migratie a creierelor (Brain Drain)? Cine are nevoie de talente si inteligente de varf in Romania? Avem specialisti competenti si responsabili care pot oferi Romaniei sprijin pentru integrarea cu succes in Uniunea Europeana?"

Scopul evenimetelor: Promovarea tinerilor de exceptie, si a nevoilor acestora pentru o educatie de excelenta; promovarea educatiei de excelenta si a ofertelor de sprijin din partea mediului de afaceri, a societatii civile si a institutiilor statului, promovarea specialistilor autentici.


Desfasurare:

* 1 iunie, Vineri, orele 1-5 pm - Panel de experti in educatia de excelenta alaturi de copii si tineri talentati

* 13 iunie, Miercuri, orele 1-5 pm - Eveniment programatic, cu o abordare profesionala a subiectelor din partea specialistilor, expertilor, liderilor in domenii de referinta pentru Romania.

Ambele evenimente au loc in sala Infoeuropa, Calea Victoriei 88, in sediul Bibliotecii Centrale Universitare.


De ce?

1. 2007 este Anul European al Egalitatii de Sanse.

2. Legea 17/2007 privind educatia tinerilor supradotati, capabili de performanta inalta a fost adoptata, insa sprijinul politic si bugetar este inexistent. Prevederile legii nu sunt inca sustinute si de adoptarea metodologiilor care sa ofere cadrul de punere in practica a legii. Metodologiile au fost elaborate si propuse de IRSCA Gifted Education in termenul legal de 90 de zile prevazute de lege si se afla deja pe masa MEC, fara a fi insa adoptate, desi au primit aviz favorabil din partea forurilor internationale de maxim prestigiu profesional. Adresa unde materialele pot fi consultate este:

http://www.supradotati.ro/resurse/documenteleptmec.zip

3. Populatia nu este constienta de extraordinara misiune pe care o poate avea pentru Romania o educatie de calitate. Destinul unei alte Romanii s-ar putea traduce prin sintagma 'educatie de excelenta'

4. Fiecare copil are un potential ce poate fi descoperit si hranit printr-o educatie de excelenta. Acesta ar fi primul pas pentru a oferi intregii lumi sansa sa cunoasca faptul ca educatia de excelenta <> nu este o educatie elitista, nu se adreseaza unui procent redus din populatia scolara, ci prin programele de imbogatire a curriculei ("enrichment"), accelerare ("acceleration"),"tutoring" si "mentoring" se adreseaza scolii in general; prin aceste programe sunt promovate, formate si dezvoltate abilitatile naturale si potentialul tuturor copiilor.


Printre invitatii de marca se numara: Dl Florian Colceag, Presedinte EDUGATE si IRSCA Gifted Education; Dl Dan Manoleli, Presedinte FDSC; Dl Marian Stas, Presedinte CODECS Foundation for Leadership; Dl Constantin Balaceanu-Stolnici, membru de onoare al Academiei Romane, presedinte Fundatia EXCELSIOR pentru Arta, Cultura, Stiinta; Dl Iustin Capra- reputat inventator roman; Dna Lia Perjovschi si Dl Dan Perjovschi - artisti; Dl Alexandru Caragea-fizician, Centrul de Studii Complexe; Dl Marcel Capraru, Presedinte Asociatia Alternative Pedagogice; Dna Carmen Cretu, Presedinte RO-TALENT;Dna Mona Serbanescu, Presedinte Fundatia Preasfanta Fecioara Maria, Gradinitele "Arc-en-Ciel", Scoala "Anastasia Popescu"; Dna Geanina Pletea, Fundatia Principesa Margareta a Romaniei; Dl Thomas Csinta, Director Stiintific CUFR- Consultanta Universitara, Studii & Cercetari de pe langa Scolile Superioare Franceze de Inalte Studii; Dl Ion Neacsu, Facultatea de Psihologie a Universitatii Bucuresti; Dna Adina Tulbure, Director Cercetare Tehnologii Didactice Intuitive, Creative Media & Art; Dna Monica Tataranu, Director Executiv Casa Retro; Dna Ana-Maria Sireteanu, presedinta A.R.C.V.I.P.P, Asociatia culturala pentru promovarea imaginii valorilor culturale prin proiecte si programe; Dna Mariela Neagu, secretar de stat al Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului; Dl Alexandru-Catalin Dicu, Director general, Directia Generala de Asistenta Sociala; Dl Radu Georgescu, Presedinte Grup GeCad; Dl Cristian Stoica, CEO Aquasoft; Dl Silviu Hotaran, General Manager Microsoft Romania; Dl Flaviu Radulescu, director cercetare si dezvoltare, Hostway Lab Romania; Dl Alexandru Lapusan, CEO ZITEC si multi altii.

Lista este deschisa participarii unui numar de 45 de invitati per eveniment. Participarea dvs. poate fi anuntata la 0729 029.484. Persoana de Contact: Monica Gheorghiu.

Aceste evenimente au o misiune esentiala: aceea de a da sansa populatiei si fiecarui tanar sa inteleaga ca viitorul lui este in Romania si ca Romania ii poate asigura viitorul printr-o educatie de excelenta si o piata de competente care sa-i valorifice potentialul si sa-i aprecieze adevarata valoare.

Invitam media sa participe activ la reflectarea evenimentelor.


Biroul de presa EDUGATE - Consortiul Roman pentru Educatia Copiilor si Tinerilor Supradotati si Talentati

0729.029.484

EDUGATE este un consortiu de organizatii, institutii si firme care au expertiza in educatia de excelenta. EDUGATE este de asemenea si un program national de imbunatatire a educatiei din Romania la care au aderat si continua sa adere organizatii si institutii, scoli si specialisti in educatie. In actualul mandat organizatia lider a EDUGATE este IRSCA Gifted Education.

IRSCA Gifted Education este o asociatie non-profit, inregistrata in registrul asociatiilor si fundatiilor cu nr. 36/13.09.2004, cu o activitate recunoscuta la nivel national si international, partener UNESCO, membru deplin WCGTC- World Council for Gifted and Talented Children si respectiv ECHA - European Council for High Ability - cele mai inalte foruri internationale in domeniul educatiei tinerilor si copiilor supradotati si talentati (gifted education). Initiator si prim fondator al Consortiului EDUGATE- Consortiul Roman pentru Educatia Tinerilor si Copiilor Supradotati si Talentati precum si initiatorul legii educatiei tinerilor supradotati, capabili de performanta inalta Legea nr.17/2007 intrata in vigoare la 18.01.2007. Initiatorul primului Program National Gifted Education, al Institutului National Gifted Education, al primei conferinte nationale asupra educatiei tinerilor si copiilor supradotati si talentati, al programelor de descoperire a potentialului tuturor copiilor, al programelor de invatare accelerata, consultanta, mentorat si de imbogatire a curriculei scolare.http://www.supradotati.ro/edugate Web Design - Mihai Dragan, Web Development - Stefan Nicula / freelance web specialist , Ilustratii - Devis Grebu, Hosting by MXhost