Principiile bunei guvernari
Bucuresti, 3 Aprilie 2007 Buna guvernare masurata de indicatorii internationali se face mai ales la nivelul unor rezultate vizibile, si nu asupra mecanismelor si dinamicii interne a guvernarii.
La nivelul mecanismelor, conditiile minimale ale unei posibile bune guvernari sunt urmatoarele:
1. O buna intelegere a problemelor, urgentelor, crizelor, catastrofelor iminente.
2. O buna departajare a institutiilor care pot gestiona problemele si diferentia cauzal aceste probleme prin politici specifice.
3. O buna selectie a ministrilor care trebuie sa detina atat responsabilitatea, inteligenta si profesionalismul de a gasi masuri concrete la diverse probleme, cat si profesionalismul si competenta care sa permita identificarea problemelor si estimarea evolutiei problemelor in timp.
1. Problemele trebuie intelese atat in gradul lor de urgenta, de importanta, de dinamica si de complexitate pentru a putea gasi formula optima de structurare a unui guvern.
2. Institutiile trebuie sa ofere un cadru organizatoric care sa poata permite gestionarea si rezolvarea problemelor, sa acopere toate domeniile majore in care se manifesta problemele si sa permita crearea de programe specifice ce vor actiona impreuna prin institutia de stat in vederea rezolvarii problemelor. Ignorarea sau micsorarea importantei unor probleme nu duce la rezolvarea acestora ci la accentuarea acestora si la generarea altor probleme derivate.
3. Pentru membrii guvernului, buna guvernare se poate proiecta prin selectia ministrilor pe urmatoarele criterii:
a) O excelenta cunoastere a cadrului legislativ national si international
b) O excelenta cunoastere a marilor programe ce ruleaza in domeniul lor de management, al consecintelor acestora si a parametrilor de functionare optimala a programelor
c) O excelenta cunoastere a posibililor parteneri institutionali, a competentelor acestora, a gradului de acoperire cu competente a programelor din domeniul lor de actiune
d) O inteligenta suficient de inalta pentru a-i permite optimizarea solutiilor si identificarea exacta a factorilor problematici
e) O excelenta capacitate organizatorica
f) O excelenta capacitate de negociere
g) O sanatate mintala si o putere de rezistenta la stres deosebite
h) sanatate morala deosebita
i) Un grad foarte inalt de implicare sociala
j) Auto-motivare pentru rezolvarea problemelor curente
Din aceste motive Guvernul trebuie sa-si asume responabilitatea competentelor, atragand cei mai buni manageri si cei mai competenti specialisti in actul de conducere.
Dintre marile greseli pe care le poate face un guvern ales la intamplare este impunerea prin forta a unor programe neadecvate. Un exemplu in aceasta directie a fost impunerea programelor politice in educatie, unde criteriul de alegere a inspectorilor generali, directorilor de scoli sau a functionarilor inalti din minister a fost cel de apartenenta la un partid aflat la guvernare, in loc de un criteriu bazat pe gradul de profesionalism.
Consecintele unor astfel de abordari intruzive care nu respecta spiritul sectorului -in cazul invatamantului, formarea de competente si de rersponsabilitati - au fost catastrofale la nivelul calitatii educatiei generatiilor tinere.
Acest lucru s-a datorat numirii pe post de ministru a unor persoane ce nu indeplineau criteriile de selectie ce puteau constitui baza unei bune guvernari.
Un alt exemplu a fost tot in cazul educatiei si anume unirea acesteia cu cercetarea. A devenit astfel extrem de dificil de gestionat un minister bicefal cu responsabilitati insuficient diferentiate. Atat cercetarea cat si educatia au avut enorm de mult de suferit din aceasta proasta impartire de domenii de gestiune.
In cazul unor astfel de structurari contextuale guvernul trebuie format in primul rand din specialisti, factorul puterii politice fiind mult mai putin semnificativ decat factorul strict profesional.
Trebuie remarcat ca responsabilitatea competentei in practicile de buna guvernare este un factor de importanta mult superioara altor factori precum suporterismul de partid sau atasamentul de structura de partid.
Mai trebuie subliniat ca un guvern care nu-si formeaza o echipa de guvernare de extrem de buna calitate profesionala pierde imaginea bunei guvernari si conduce sectoarele pe care le gestioneaza catre crize multiple. Aceasta poate conduce la degradarea imaginii partidelor ce sustin guvernul pana la desfiintara lor in jocurile politice prin mecanismele democratice a alegerilor libere
Presedinte EDUGATE,
Florian Colceag
Biroul de presa EDUGATE - Consortiul Român pentru Educatia Copiilor si Tinerilor Supradotati si Talentati
0729.029.484
Despre EDUGATE - Consortiul Român pentru Educatia Copiilor si Tinerilor Supradotati si Talentati este astãzi una dintre cele mai mari initiative educationale private in România si totodatã initiatorul propunerii legislative privind educatia tinerilor supradotati si capabili de performantã înaltã.
EDUGATE coaguleaza eforturile reprezentatilor societatii civile, ai mediului de afaceri si institutional într-un prim program national de gifted education si numara peste 30 de membrii fondatori: IRSCA Gifted Education, Centrul Educatia 2000+, Junior Achievement Foundation, RO-TALENT - Asociatia româna de asistenta psihopedagogica si sociala a copiilor si tinerilor talentati, CODECS Foundation for Leadership, CUFR- Conseil Universitaire Formation- Recherche Français-Roumain auprès des Grandes Écoles Françaises, Cygnus Foundation, Institutul National de Stiinte ale Educatiei, CREDIS- Departamentul de Învatamant la Distanta- Universitatea Bucuresti, Clubul Harvard Romania-Moldova, SIGMA - Fundatia pentru integrare europeana, Editura SIGMA, Colegiul National Iulia Hasdeu, Colegiul National Mihai Viteazul, Liceul de Muzica Dinu Lipatti, Liceul de Muzica George Enescu, Liceul de coregrafie Floria Capsali, Fundatia Nationala pentru Tineret, Scoala Jose MARTI, FDSC- Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile, Departamentul de Management - Universitatea Politehnica Bucuresti, Asociatia Profesorilor de Matematica si Fizica din BACAU (APMFB), Grupul Ecologic de Colaborare- Universitatea Bucuresti, Fundatia Altius Academy, Global Video Media Television Alpha, Centrul pentru stiinte aplicate si cercetare - Universitatea Bucuresti, Asociatia Româna pentru Stiintele Vietii - ProBios, Asociatia Managerilor Publici din România, PsihoBest- Centrul de Evaluare, Testare Psihologica si Orientare Vocationala, Fundatia M.A.T.C.A. - 2000, Fundatia pentru Strategii de Comunicare, Uniunea Studentilor din România, LEADERS România, COMTEL Electronics, Network Electronics Techologies, Federatia Româna de Taekwondo, Asociatia „Cetatea lui Bucur - 7 centre", Fundatia LIBRA, Creative Media& Art.
http://www.supradotati.ro/edugate |