Comunicat de Presa

Raspundeti in fata istoriei pentru viitorul Romaniei: Nici un stat nu-si poate permite sa ignore potentialele umane cele mai ridicate, tinerii dotati cu capacitati intelectuale, abilitati si talente de exceptie, "aurul cenusiu"

Bucuresti, 19 Aprilie 2006 - Romania se afla in pragul aderarii in Uniunea Europeana si in ciuda tuturor crizelor anuntate si impasului economic atins, una dintre cele mai vizionare legi pentru viitorul tarii, proiectul legislativ privind educatia tinerilor supradotati si capabili de inalta performanta a cunoscut recent avizul negativ al Guvernului si Comisiei pentru invatamant, stiinta, tineret si sport . Parlamentul va dezbate proiectul de lege in Vinerea Mare . Este un moment plin de simbolism: adoptarea acestei legi strategice este un act de mare responsabilitate sociala, este poate cel mai responsabil act din istoria legislativa a Parlamentului post-revolutionar. Aceasta lege este semnalul maturitatii de gandire al unei tari care doreste sa-si ocupe locul cuvenit in lume, sa cunoasca succesul economic si sa-si pastreze identitatea nationala si culturala in viitor.

Pretutindeni in lume unde a fost implementat sistemul de educatie a talentelor, a tinerilor supradotati, capabili de perfomanta inalta, acest sistem a fost corelat cu dezvoltare durabila si succes economic prin capacitatea de a produce resurse umane inalt calificate si motivate, cu calitati intelectuale si morale superioare , capabile de a excela si de a in ainta frontierele cunoasterii umane in arta, antreprenoriat, leadership, stiinta si cercetare.

Recent incheiatul Forum al Educatiei Tinerilor Supradotati si Capabili de performanta inalta (Gifted Education Forum), ce a avut ca tema principala dezbaterea Proiectului de Lege, a concluzionat in profunda unanimitate necesitatea sprijinirii, pastrarii in tara si utilizarii in mod sistematic a potentialului tinerilor supradotati: resursele cele mai valoroase si capabile de a cataliza eforturile Romaniei pentru dezvoltare durabila si integrare in UE sunt "creierele" romanesti . Participantii au mai sustinut ca Romania trebuie sa admita o abordare strategica in domeniul educatiei tinerilor cu potential intelectual ridicat si sa implemeteze un sistem national de gifted education coalizand toate fortele politice, guvernul si societatea civila. Romania trebuie sa traiasca un moment de sinceritate politica prin sustinerea acestui proiect de lege in Parlament de catre toate formatiunile, indiferent de culoarea politica.

Forumul a reunit initiatorii si promotorii acestui proiect de lege - Prof. Dr. Florian Colceag, presedintele EDUGATE, deputatii conservatori Bogdan Pascu si Eduard Hellvig, precum si alti invitati - vicepresedintele Comisiei de Invatamant din Camera Deputatilor, oameni de afaceri, reprezentanti ai unor misiuni diplomatice, membrii Consortiului EDUGATE din care fac parte peste 30 de prestigioase institutii educationale precum si reprezentanti ai altor organizatii neguvernamentale dintre cele mai active in sustinerea tinerilor supradotati in Romania-  Fundatia Umanista "Dan Voiculescu" , Fundatia Blue Heron , Fundatia Lauder-Reut , Organizatia PISC, Fundatia Chance for Life - oameni de cultura, reprezentanti ai mass-media si tineri.

"Dinamica schimbarilor complexe si profunde internationale a facut ca nevoia de expertiza foarte inalta in diverse domenii de activitate sa impuna la nivel mondial sistemul de educatie destinat tinerilor capabili de performanta inalta (gifted education). Acest sistem s-a implementat cu succes in multe tari producand o dezvoltare durabila si a patruns in marea majoritate a tarilor prin programe de o inalta expertiza si calitate profesionala.
In acest moment Romania e pe cale de a adopta o lege specifica gifted education, elaborata prin consultarea legislatiei internationale in domeniu. In urma aprobarii acestei legi in Parlament, va urma un proces profund si larg de implementare a conceptelor, procedurilor si tehnicilor de transfer al cunostintelor si know-how-ului international care a condus la dezvoltare in alte parti ale lumii. Speram ca acest moment sa fie un punct de inflexiune si in evolutia Romaniei aflata in pragul integrarii europene.
Gifted Education inseamna calitate, responsabilitate, competenta, etica, profesionalism si munca bine facuta"
, afirma Prof. Dr. Florian Colceag, Presedintele EDUGATE.

Atasate se afla reactiile de raspuns la recentele voturi negative primite de la Guvernul si respectiv Comisia Nationale de Invatamant, primite din partea celor mai importante doua organisme la nivel european si respectiv international din domeniul educatiei copiilor si tinerilor supradotati si talentati: ECHA -The European Council for High Ability si WCGTC- The World Council for Gifted and Talented Children.

Votul va avea loc in plenul Parlamentului in Vinerea Mare dar sistemul de educatie gifted education in Romania va continua prin eforturile celor care il sustin chiar si fara sprijinul institutiilor statului daca acestea se lasa asteptate. Apelul nostru este indreptat insa catre toti reprezentantii societatii civile si toate personalitatile romanesti aflate in tara sau peste hotare pentru a sustine dezvoltarea sistemului educational al tinerilor supradotati si capabili de performanta inalta.

Acesti tineri sunt liderii care ne vor conduce cu minti luminate si pregatite, cei ce vor realiza astazi tehnologiile de maine, produsele vizionare si inventiile, stiinta, arta si cultura viitorului.

Timpurile si natiunile sunt masurate de la inaltimea unui Eminescu, Brancusi, Eliade, Titulescu, Iorga, Palade, Racovita, Moisil, Coanda, Vuia, Babes, Porumbescu, Enescu si Grigorescu. Nici un alt moment nu este mai bun ca acesta de acum, nici un alt moment nu va mai fi atat de bine fructificat pentru tara ca acesta de acum, sprijinind talentul si potentialul tinerilor.


Este ceasul al doisprezecelea.

Presedinte EDUGATE,

Florian Colceag


Biroul de presa EDUGATE - Consortiul Român pentru Educatia Copiilor si Tinerilor Supradotati si Talentati

0729.029

Atasamentele comunicatului :

R eactiile de raspuns la recentele voturi negative primite de la Guvernul si respectiv Comisi a pentru invatamant, stiinta, tineret si sport , din partea celor mai importante doua organisme la nivel european si respectiv international din domeniul educatiei copiilor si tinerilor supradotati si talentati: ECHA -The European Council for High Ability si WCGTC- The World Council for Gifted and Talented Children se gasesc la : http://www.supradotati.ro/scrisori_sprijin.php


Raspunsul Guvernului:
http://www.cdep.ro/pls/proiecte /upl_pck.proiect?idp=7148

Despre EDUGATE - Consortiul Român pentru Educatia Copiilor si Tinerilor Supradotati si Talentati este astãzi una dintre cele mai mari initiative educationale private in România si totodatã initiatorul propunerii legislative privind educatia tinerilor supradotati si capabili de performantã înaltã.


EDUGATE numãrã peste 30 dintre cele mai prestigioase institutii educationale ca fondatori: IRSCA Gifted Education, Centrul Educatia 2000+, Junior Achievement Foundation, RO-TALENT - Asociatia româna de asistenta psihopedagogica si sociala a copiilor si tinerilor talentati, CODECS Foundation for Leadership, CUFR- Conseil Universitaire Formation- Recherche Français-Roumain auprès des Grandes Écoles Françaises, Cygnus Foundation, The National Institute of Education Sciences, CREDIS- Departamentul de Învatãmânt la Distantã- Universitatea Bucuresti, Clubul Harvard România-Moldova, SIGMA - Fundatia pentru Integrare europeanã, Editura SIGMA, Colegiul National Iulia Hasdeu, Colegiul National Mihai Viteazul, Liceul de Muzicã Dinu Lipatti, Liceul de Muzicã George Enescu, Liceul de coregrafie Floria Capsali, Fundatia Nationalã pentru Tineret, Scoala Jose MARTI, FDSC- Fundatia pentru Dezvoltarea Societãtii Civile, Departamentul de Management - Universitatea Politehnicã Bucuresti, Asociatia Profesorilor de Matematica si Fizica din BACAU (APMFB), Grupul Ecologic de Colaborare- Universitatea Bucuresti, Fundatia Altius Academy, Global Video Media Television Alpha, Centrul pentru stiinte aplicate si cercetare - Universitatea Bucuresti, Asociatia Românã pentru Stiintele Vietii - ProBios, Asociatia Managerilor Publici din România, PsihoBest- Centrul de Testare si Orientare Vocationalã, Fundatia M.A.T.C.A. - 2000, Fundatia pentru Strategii de Comunicare, Uniunea Studentilor din România si LEADERS România.

http://www.supradotati.ro/edugate Web Design - Mihai Dragan, Web Development - Stefan Nicula / freelance web specialist , Ilustratii - Devis Grebu, Hosting by MXhost