Comunicat de Presa

Tinerii capabili de performante inalte pot fi motorul dezvoltarii Romaniei

Bucuresti- 03 Aprilie 2006 - Tinerii capabili de performante inalte pot fi motorul dezvoltarii Romaniei - este ideea centrala pe care au sustinut-o participantii la primul FORUM Gifted Education organizat de Consortiul EDUGATE, cu sprijinul UNESCO-CEPES.

Participantii la Forum au dezbatut Proiectul de Lege privind educatia tinerilor supradotati, capabili de performanta inalta si au ajuns la concluzia ca sustinerea acest proiect de lege si adoptarea lui de catre guvernul si parlamentul Romaniei este deosebit de importanta pentru viitorul Romaniei.
La dezbateri au participat initiatorii si promotorii acestui proiecte de lege - Prof. Dr. Florian Colceag, presedintele EDUGATE si deputatii conservatori Bogdan Pascu si Eduard Hellvig, precum si alti invitati - vicepresedintele Comisiei de Invatamant din Camera Deputatilor, reprezentanti ai unor misiuni diplomatice, membrii Consortiului EDUGATE din care fac parte peste 30 de prestigioase institutii educationale si ONG - uri, reprezentanti ai altor organizatii
neguvernamentale - Fundatia Lauder-Reut, Fundatia Pisc, Organizatia Chance for Life - oameni de cultura, reprezentanti ai mass-media si
tineri.
Dintre acesti tineri, doi au vorbit audientei despre harul lor muzical, prin intermediul muzicii si vioara Alexandrei (13 ani) ne-a spus: "Eu sunt talentul, tineretea si frumusetea. Vreau sa zbor !"

Proiectul de lege dezbatut, propus initial de membrii Consortiului EDUGATE si apoi preluat, perfectat, armonizat cu legislatia existenta si depus de Partidul Conservator la Parlament prevede sansa unei educatii in conditii speciale pentru tinerii cu capacitati intelectuale, abilitati si talente deosebite (gifted). Astfel,
defineste categoriile de copii si tineri "gifted" si legifereaza infiintarea unui Centrul National de Instruire Diferentiata. Centrul va avea atributii in realizarea de programe scolare pilot pentru astfel de tineri, in pregatirea pedagogilor care sa lucreze cu acesti tineri, in pregatirea suportului informational pentru elevi selectati
sa beneficieze de sprijin. Tinerii vor fi pregatiti diferentiat in centre specializate publice sau private, in cadrul unor scoli de vara, in tabere de instruire sau prin intermediul unor forme de invatamant la distanta.

"Tinerii care fac obiectul proiectului nostru de lege sunt diferiti, gratie capacitatii lor intelectuale si au nevoie de sustinere speciala in vederea dezvoltarii si punerii in valoare a aptitudinilor lor. Persoanele cu abilitati inalte pot schimba istoria si chiar o fac. Acestea sunt cele care fac diferenta intre o societate prospera si una
aflata la pragul de subzistenta. Oferind o sansa acestor tineri oferim o sansa propriului viitor" a declarat unul dintre ini t atorii si promotorii proiectului de lege, deputatul conservator Bogdan Pascu.

Legea se afla in acest moment pe masa guvernantilor, asteptand avizul Ministerului Educatiei si Cercetarii pentru a fi ullterior analizata/ avizata de Comisiile parlamentare si apoi votata de Parlament.

"In urma aprobarii acestei legi in Parlament, va urma un proces profund si larg de implementare a conceptelor, procedurilor si tehnicilor de transfer al cunostintelor si know-how-ului international care a condus la dezvoltare in alte parti ale lumii. Speram ca legea sa intruneasca voturile tuturor partidelor iar acest moment sa fie un punct de inflexiune si in evolutia Romaniei aflata in pragul integrarii europene", afirma Prof. Dr. Florian Colceag, presedintele EDUGATE.

Pretutindeni in lume, " aurul cenusiu " - tinerii dotati cu capacitati intelectuale, abilitati si talente de exceptie - este considerat, astazi ca si ieri, cea mai mare bogatie si tarile avansate investesc mult in "slefuirea" acestui aur cenusiu si chiar in "exploatarea resurselor externe", adica in atragerea tinerilor "gifted" din alte tari. Este timpul ca si Romania sa investeasca mai mult in educatie, in general, si in mod special in educatia personalizata a acestor tineri daruiti si sa faca mai multe eforturi pentru a-si pastra si utiliza in mod sistematic " aurul cenusiu ".
Daca ne dorim ca economia noastra sa se dezvolte si Romania sa joace un rol important in Uniunea Europeana si in lume, nu sunt suficiente intitativele private sustinute de programe de finantare externe sau actiunile unor organizatii neguvernamentale in acest domeniu - si un astfel de exemplu poate fi cea de a doua editie a RIUF, targul de burse desfaurat pe 1 si 2 Aprilie la UPB - este nevoie de o abordare strategica si de implemetarea unui sistem national sustinut printr-un efort concertat de toate fortele politice, guvern si societatea civila.

Facem un apel catre toti reprezentantii societatii civile si personalitatile romanesti aflate in tara sau peste hotare pentru a sustine acesta initiativa legislativa.

Documentele  - legea si prezentarile sustinute la FORUM pot fi consultate la adresele:

http://www.cdep.ro/pls/proiect e/upl_pck.proiect?idp=7148
http://www.supradotati.ro /resurse/EDUGATE-Gifted -Education-Forum-2006.ppt
http://www.supradotati.ro /resurse/Lege_supradotati.ppt

Despre EDUGATE - Consortiul Român pentru Educatia Copiilor si Tinerilor Supradotati si Talentati este astãzi una dintre cele mai mari initiative educationale private in România si totodatã initiatorul propunerii legislative privind educatia tinerilor supradotati si capabili de performantã înaltã.


EDUGATE numãrã peste 30 dintre cele mai prestigioase institutii educationale ca fondatori: IRSCA Gifted Education, Centrul Educatia 2000+, Junior Achievement Foundation, RO-TALENT - Asociatia româna de asistenta psihopedagogica si sociala a copiilor si tinerilor talentati, CODECS Foundation for Leadership, CUFR- Conseil Universitaire Formation- Recherche Français-Roumain auprès des Grandes Écoles Françaises, Cygnus Foundation, The National Institute of Education Sciences, CREDIS- Departamentul de Învatãmânt la Distantã- Universitatea Bucuresti, Clubul Harvard România-Moldova, SIGMA - Fundatia pentru Integrare europeanã, Editura SIGMA, Colegiul National Iulia Hasdeu, Colegiul National Mihai Viteazul, Liceul de Muzicã Dinu Lipatti, Liceul de Muzicã George Enescu, Liceul de coregrafie Floria Capsali, Fundatia Nationalã pentru Tineret, Scoala Jose MARTI, FDSC- Fundatia pentru Dezvoltarea Societãtii Civile, Departamentul de Management - Universitatea Politehnicã Bucuresti, Asociatia Profesorilor de Matematica si Fizica din BACAU (APMFB), Grupul Ecologic de Colaborare- Universitatea Bucuresti, Fundatia Altius Academy, Global Video Media Television Alpha, Centrul pentru stiinte aplicate si cercetare - Universitatea Bucuresti, Asociatia Românã pentru Stiintele Vietii - ProBios, Asociatia Managerilor Publici din România, PsihoBest- Centrul de Testare si Orientare Vocationalã, Fundatia M.A.T.C.A. - 2000, Fundatia pentru Strategii de Comunicare, Uniunea Studentilor din România si LEADERS România.

http://www.supradotati.ro/edugate Web Design - Mihai Dragan, Web Development - Stefan Nicula / freelance web specialist , Ilustratii - Devis Grebu, Hosting by MXhost