Comunicat de Presa

EDUGATE lanseaza "Gifted Education Forum" si initiaza dezbaterea nationala asupra propunerii legislative privind educatia tinerilor supradotati si capabili de performanta inalta

Bucuresti, 20 Martie 2006 - EDUGATE- Consortiul Roman pentru Educatia Copiilor si Tinerilor Supradotati si Talentati numarand peste 30 de fondatori dintre cele mai prestigioase organizatii si institutii romanesti anunta lansarea dezbaterii nationale intitulate "Gifted Education Forum" in data de 2 Aprilie a.c. cu participarea unor importanti reprezentanti din toate domeniile vietii publice si private, nationale si internationale.

In data de 6 Martie 2006 un grup de membri ai Parlamentului Romaniei a depus in cadrul comisiei de specialitate din Camera Deputatilor Propunerea legislativa privind educatia tinerilor supradotati si capabili de performanta inalta (accesibila pe Internet la: http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck.proiect?idp=7148 )
Astazi asistam la declansarea bataliei pentru o categorie de copii si tineri ce pana in prezent, voit sau nu, au fost ingnorati de societatea romaneasca in ansamblul sau: copiii cu abilitati inalte.
Scopul acestui forum este de a aduce in dezbatere legea si de a-i realiza un mediu favorabil discutiei si aprobarii in Parlamentul Romaniei. Acesti tineri sunt diferiti si au nevoie de altceva decat ceea ce societatea le poate oferi in momentul de fata. Persoanele cu abilitati inalte pot schimba istoria si chiar o fac. Acestea sunt cele care fac diferenta intre o societate prospera si una aflata la pragul de subzistenta. Oferind o sansa acestor tineri oferim o sansa propriului viitor.

"Dinamica schimbarilor complexe si profunde internationale a facut ca nevoia de expertiza foarte inalta in diverse domenii de activitate sa impuna la nivel mondial sistemul de educatie destinat tinerilor capabili de performanta inalta (gifted education). Acest sistem s-a implementat cu succes in multe tari producand o dezvoltare durabila si a patruns in marea majoritate a tarilor prin programe de o inalta expertiza si calitate profesionala.
In acest moment Romania e pe cale de a adopta o lege specifica gifted education, elaborata prin consultarea legislatiei internationale in domeniu. In urma aprobarii acestei legi in Parlament, va urma un proces profund si larg de implementare a conceptelor, procedurilor si tehnicilor de transfer al cunostintelor si know-how-ului international care a condus la dezvoltare in alte parti ale lumii.
Speram ca acest moment sa fie un punct de inflexiune si in evolutia Romaniei aflata in pragul integrarii europene.
Gifted Education inseamna calitate, responsabilitate, competenta, etica, profesionalism si munca bine facuta"
, afirma Prof. Dr. Florian Colceag, Presedintele EDUGATE.


Despre Gifted Education Forum
Data: Duminica, 2 Aprilie 2006, ora 10:30 am - 1:30 pm
Locatie: UNESCO-CEPES, Palatul Kretulescu, str. Stirbei Voda 39, Bucuresti, Romania.


Despre EDUGATE- Consortiul Roman pentru Educatia Copiilor si Tinerilor Supradotati si Talentati

Romania trece printr-o faza de emigrare a 'creierelor' (Brain Drain). Autoritatile nu au luat in considerare efectele acestui fenomen si au tratat acest lucru cu superficialitatea caracteristica promisiunilor electorale.
Este un moment critic; ca raspuns, un numar de peste 30 dintre cele mai prestigioase institutii educationale au fondat EDUGATE- Consortiul Roman pentru Educatia Copiilor Supradotati si Talentati si au lansat in 2005 printr-o initiativa privata primul Program National Gifted Education. Initiativa este menita a aduce un program pentru educatia copiilor supradotati, un sistem de educatie orientat catre dezvoltarea capacitatilor individuale si orientarea acestora catre nevoile acute de dezvoltare nationale si de rezolvare a problemelor nationale si internationale. Necesitatea unei astfel de initiative este evidenta, aceste sisteme educationale moderne fiind deja implementate cu succes in tarile foarte bine dezvoltate si contribuind imens la dezvoltarea tehnologica si economica a respectivelor tari.


EDUGATE- Consortiul Roman pentru Educatia Copiilor si Tinerilor Supradotati si Talentati numara astazi peste 30 dintre cele mai prestigioase institutii educationale ca fondatori: IRSCA Gifted Education, Centrul Educatia 2000+, Junior Achievement Foundation, RO-TALENT - Asociatia romana de asistenta psihopedagogica si sociala a copiilor si tinerilor talentati, CODECS Foundation for Leadership, CUFR- Conseil Universitaire Formation- Recherche Français-Roumain auprès des Grandes Écoles Françaises, Cygnus Foundation, The National Institute of Education Sciences, CREDIS- Departamentul de Invatamant la Distanta- Universitatea Bucuresti, Clubul Harvard Romania-Moldova, SIGMA - Fundatia pentru Integrare europeana, Editura SIGMA, Colegiul National Iulia Hasdeu, Colegiul National Mihai Viteazul, Liceul de Muzica Dinu Lipatti, Liceul de Muzica George Enescu, Liceul de coregrafie Floria Capsali, Fundatia Nationala pentru Tineret, Scoala Jose MARTI, FDSC- Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile, Departamentul de Management - Universitatea Politehnica Bucuresti, Grupul Ecologic de Colaborare- Universitatea Bucuresti, Fundatia Altius Academy, Global Video Media Television Alpha, Centrul pentru stiinte aplicate si cercetare - Universitatea Bucuresti, Asociatia Romana pentru Stiintele Vietii - ProBios, Asociatia Managerilor Publici din Romania, PsihoBest- Centrul de Testare si Orientare Vocationala, Fundatia M.A.T.C.A. - 2000, Fundatia pentru Strategii de Comunicare, Uniunea Studentilor din Romania si LEADERS Romania.
Afla mai multe la: http://www.supradotati.ro/edugate


Pentru orice informatii suplimentare privind Gifted Education Forum si pentru confirmarea participarii va rugam sa ne contactati la telefon: 0729 029 484, email: mgheorghiu la supradotati.ro

Persoana de contact: Monica Gheorghiu.


  Web Design - Mihai Dragan, Web Development - Stefan Nicula / freelance web specialist , Ilustratii - Devis Grebu, Hosting by MXhost