Comunicat de Presa

Intram in UE cu o criza de resurse umane inalt competitive si responsabile

Bucuresti, 8 Decembrie 2006 -In mai putin de o luna Romania va fi membra in UE si se va confrunta cu un mare numar de probleme a caror complexitate nu o putem inca estima. Aceasta intrare se face sub incidenta unor crize multiple, pe multe directii, care au cauze complexe. Una dintre cauzele majore insa este criza de resurse umane inalt competitive si responsabile.

Aceasta lipsa a generat fenomene contrare directiilor normale de integrare a Romaniei in UE, provocand crize in loc sa rezolve crize.

In aceasta perioada se constata o insuficienta preocupare si expertiza pentru managementul crizelor si rezolvarea acestora, pentru policy making si absorbtia prin programe a fondurilor structurare, pentru crearea unei piete de competenta care sa formeze o interfata valabila cu capitalul ce se va investi in Romania.

Aceasta lege va permite formarea unei structuri stabile si eficiente de experti care vor putea cunoaste, compara, optimiza rezultatele si oferi solutiile decidentilor politici, vor avea contacte cu omologii lor din lume si vor putea crea premisele integrarii nu doar într-o structura politica, ci si pe o piata competitiva a României.

Legea privind educatia tinerilor supradotati, capabili de performanta inalta este in asteptarea votului final al Parlamentului Romaniei, iar programul “brain regain”, care ar putea imbogati resursa umana inalt competitiva, nu este incurajat de autoritati.

In schimb asistam la o acerba lupta pentru putere fara a vedea si o oferta clara de mijloace care sa permita rezolvarea problemelor accumulate ale Romaniei. Aceasta atitudine poate provoca un dezechilibru major in perioada post aderare, un numar si mai mare de romani gasind oportunitatea de a se valorifica in tari cu programe de dezvoltare mai bine organizate.

Este un moment decisiv pentru istoria Romaniei. Pentru ca aceasta integrare sa nu duca si la desfiintarea Romaniei este nevoie sa existe performante economice care sa dea un orizont de speranta romanilor. Pentru aceasta trebuie ca Romania sa fie condusa de catre experti care sa detina un profil profesional, intelectual, moral, de sanatate mintala si de implicare sociala, care sa poata fi facut transparent, si nu doar de reprezentantii unor grupuri de interese ce nu au nimic de oferit pe planul dezvoltarii tarii.

Este nevoie ca tinerii cu abilitati in leadership, antreprenoriat, management, tehnica, stiinte, arte si in alte domenii sa fie promovati si utilizati in programele de dezvoltare. Este nevoie de o schimbare de atitudine si de principii care sa permita valorificarea resurselor umane inalt competitive evitand astfel intensificarea exodului de creiere.

Atragem atentia pe aceasta cale ca legea pentru educarea tinerilor supradotati, capabili de performanta inalta poate permite o astfel de schimbare pe termen mediu si ca este pe lista de asteptare a plenului senatului. Votarea acestei legi va inspira nu numai incredere in Romania in perioada urmatoare, ci va arata si modul in care politicienii profesionisti si responsabili se preocupa de viitorul Romaniei in perioada post integrare.


Cerem pe aceasta cale sprijin tuturor politicienilor carora le pasa.

Presedinte EDUGATE

Presedinte IRSCA GIFTED EDUCATION

Florian Colceag

Biroul de presa al EDUGATE - Consortiul Român pentru Educatia Copiilor si Tinerilor Supradotati si Talentati

0729 029 484EDUGATE -Consortiul Român pentru Educatia Copiilor si Tinerilor Supradotati si Talentati este astazi una dintre cele mai mari initiative educationale private în România si totodata initiatorul propunerii legislative privind educatia tinerilor supradotati, capabili de performanta înalta. EDUGATE coaguleaza eforturile reprezentatilor societatii civile, ai mediului de afaceri si institutional într-un prim program national de gifted education si numara peste 30 de membrii fondatori: IRSCA Gifted Education, Centrul Educatia 2000+, Junior Achievement Foundation, RO-TALENT - Asociatia româna de asistenta psihopedagogica si sociala a copiilor si tinerilor talentati, CODECS Foundation for Leadership, CUFR- Conseil Universitaire Formation- Recherche Français-Roumain auprčs des Grandes Écoles Françaises, Cygnus Foundation, Institutul National de Stiinte ale Educatiei, CREDIS- Departamentul de Învatamant la Distanta- Universitatea Bucuresti, Clubul Harvard Romania-Moldova, SIGMA - Fundatia pentru integrare europeana, Editura SIGMA, Colegiul National Iulia Hasdeu, Colegiul National Mihai Viteazul, Liceul de Muzica Dinu Lipatti, Liceul de Muzica George Enescu, Liceul de coregrafie Floria Capsali, Fundatia Nationala pentru Tineret, Scoala Jose MARTI, FDSC- Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile, Departamentul de Management - Universitatea Politehnica Bucuresti, Asociatia Profesorilor de Matematica si Fizica din BACAU (APMFB), Grupul Ecologic de Colaborare- Universitatea Bucuresti, Fundatia Altius Academy, Global Video Media Television Alpha, Centrul pentru stiinte aplicate si cercetare - Universitatea Bucuresti, Asociatia Româna pentru Stiintele Vietii - ProBios, Asociatia Managerilor Publici din România, PsihoBest- Centrul de Evaluare, Testare Psihologica si Orientare Vocationala, Fundatia M.A.T.C.A. - 2000, Fundatia pentru Strategii de Comunicare, Uniunea Studentilor din România, LEADERS România, COMTEL Electronics, Network Electronics Techologies, Federatia Româna de Taekwondo, Asociatia „Cetatea lui Bucur - 7 centre", Fundatia LIBRA.http://www.supradotati.ro/edugate Web Design - Mihai Dragan, Web Development - Stefan Nicula / freelance web specialist , Ilustratii - Devis Grebu, Hosting by MXhost