Comunicat de Presa

Legea privind educatia tinerilor supradotati si capabili de performantă înaltă la examenul maturitatii politice a decidentilor din România

DEZBATERE CU PRESA: Va asteptam Luni, 23 Octombrie 2006, ora 11 a.m. Muzeul Literaturii Române Bucuresti, Bd. Dacia 12 Initiatorul invitatiei: EDUGATE

Bucuresti, 20 Octombrie 2006 - Legea privind educatia tinerilor supradotati si capabili de performantă înaltă va avea în curând un nou traseu de confirmare al Ministerului Educatiei si Cercetarii si ulterior al guvernului. În urma acestei confirmari legea va reintra în dezbaterea finala a parlamentului. Rezultatele acestor confirmari vor deschide sau vor închide o linie politica majora si vor confirma sau infirma maturitatea clasei politice acum în pragul integrarii europene si al depasirii tarelor comunismului.

Prima reactie a guvernului a fost negativa si a sustinut raspunsul Ministerului Educatiei si Cercetarii, motivatia fiind aceea ca legea propusa este discriminatorie. Aceasta arata dificultatea desprinderii de sistemul de gândire comunist ce ne-a amprentat atâta timp, unde nu calitatea profesionala era importanta în ascensiunea sociala ci apartenenta la clasa conducatoare. Legea tinerilor supradotati si capabili de performantă înaltă cere o schimbare de atitudine politica, existând discriminare pozitiva bazata pe recunoasterea valorii personale si profesionale.

Ca problema de principiu aceasta lege va permite educarea specifica a celor mai capabili tineri pentru a atinge gradul de expertiza care sa-i faca direct activi în procesele de dezvoltare durabila, de management al crizelor naturale, în cercetarea si rezolvarea crizelor naturale, economice sau sociale, în policy making si pe alte directii neacoperite de sistemul de leadership bazat pe reprezentare generat de democratia româneasca.

Aceasta lege va permite formarea unei structuri stabile si eficiente de experti care vor putea cunoaste, compara, optimiza rezultatele si oferi solutiile decidentilor politici, vor avea contacte cu omologii lor din lume si vor putea crea premisele integrarii nu doar într-o structura politica, ci si pe o piata competitiva a României.

Aceasta lege va da prilejul potentialului profesional de mare capacitate sa ramâna în România în loc sa emigreze în tari dezvoltate, deoarece România va deveni de asemenea o tara în care se pot genera alternative de dezvoltare, la nivelul tinerilor educati în program, la nivelul adoptarii acestora în structuri de eficientizare a integrarii europene si dezvoltarii durabile si la nivelul politicilor publice, a strategiilor si programelor de dezvoltare sectoriala.

O consecinta secundara a aplicarii programelor generate de aceasta lege va fi eficientizarea sistemului democratic prin cultivarea expertizei, a profesionalismului, a eticii profesionale, a implicarii sociale, a creativitatii si motivatiei pozitive în filtrarea reprezentantilor alesi democratic.

Desigur, aceasta lege va fi doar un prim pas dintr-un drum lung pornit pe un orizont al luciditatii politice. În acest drum lung va fi prioritara dezvoltarea la nivel maximal a capacitatilor intelectuale, cunostintelor, a abilitatilor si responsabilitatii, a eticii si a implicarii sociale, a respectului fata de valoarea si calitatea umana, acestea fiind garantia succesului unor programe nationale si regionale de dezvoltare durabila.

La celalalt capat al drumului, poporul român va gasi specialisti (în loc de reprezentanti ai unor grupuri de interese) pe care sa-i angajeze ca manageri nationali - personalitati antrenate sa gândeasca solutii, strategii si planuri de dezvoltare, care sa organizeze si sa execute cu profesionalism, sa consilieze cu responsabilitate si competenta, personalitati cu recunoastere valorica internationala, deschizatori de nise economice si antreprenori morali, onesti, lucizi, si de ce nu, premianti Nobel.

Legea pentru educatia tinerilor supradotati si capabili de performantă înaltă reprezinta un punct de cotitura si pentru învatamântul public sau privat din România. Aplicarea acestei legi va permite actualizarea educatiei românesti la parametri functionali superiori, compararea cu alte sisteme de educatie de mare succes mondial si transferul de know-how si tehnologie didactica validata pozitiv de practica internationala în sistemul educativ din România. Aceasta va permite arderea multor etape si evitarea multor greseli de decizie, fara a mai trebui sa redescoperim cuiul si roata, ci învatând din experienta altora.


Din toate aceste motive consideram aceasta lege ca un punct de inflexiune în evolutia României si ca un examen de maturitate politica a decidentilor din România. Raspunsul pozitiv sau negativ al decidentilor la validarea acestei legi va fi perceput si de piata internationala sau de structurile UE tot în aceeasi maniera.

Presedinte EDUGATE

Presedinte IRSCA GIFTED EDUCATION

Florian Colceag

Biroul de presa al EDUGATE - Consortiul Român pentru Educatia Copiilor si Tinerilor Supradotati si Talentati

0729 029 484EDUGATE -Consortiul Român pentru Educatia Copiilor si Tinerilor Supradotati si Talentati este astazi una dintre cele mai mari initiative educationale private în România si totodata initiatorul propunerii legislative privind educatia tinerilor supradotati, capabili de performanta înalta. EDUGATE coaguleaza eforturile reprezentatilor societatii civile, ai mediului de afaceri si institutional într-un prim program national de gifted education si numara peste 30 de membrii fondatori: IRSCA Gifted Education, Centrul Educatia 2000+, Junior Achievement Foundation, RO-TALENT - Asociatia româna de asistenta psihopedagogica si sociala a copiilor si tinerilor talentati, CODECS Foundation for Leadership, CUFR- Conseil Universitaire Formation- Recherche Français-Roumain auprčs des Grandes Écoles Françaises, Cygnus Foundation, Institutul National de Stiinte ale Educatiei, CREDIS- Departamentul de Învatamant la Distanta- Universitatea Bucuresti, Clubul Harvard Romania-Moldova, SIGMA - Fundatia pentru integrare europeana, Editura SIGMA, Colegiul National Iulia Hasdeu, Colegiul National Mihai Viteazul, Liceul de Muzica Dinu Lipatti, Liceul de Muzica George Enescu, Liceul de coregrafie Floria Capsali, Fundatia Nationala pentru Tineret, Scoala Jose MARTI, FDSC- Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile, Departamentul de Management - Universitatea Politehnica Bucuresti, Asociatia Profesorilor de Matematica si Fizica din BACAU (APMFB), Grupul Ecologic de Colaborare- Universitatea Bucuresti, Fundatia Altius Academy, Global Video Media Television Alpha, Centrul pentru stiinte aplicate si cercetare - Universitatea Bucuresti, Asociatia Româna pentru Stiintele Vietii - ProBios, Asociatia Managerilor Publici din România, PsihoBest- Centrul de Evaluare, Testare Psihologica si Orientare Vocationala, Fundatia M.A.T.C.A. - 2000, Fundatia pentru Strategii de Comunicare, Uniunea Studentilor din România, LEADERS România, COMTEL Electronics, Network Electronics Techologies, Federatia Româna de Taekwondo, Asociatia „Cetatea lui Bucur - 7 centre", Fundatia LIBRA.

http://www.supradotati.ro/edugate Web Design - Mihai Dragan, Web Development - Stefan Nicula / freelance web specialist , Ilustratii - Devis Grebu, Hosting by MXhost