Comunicat de Presa

Oferta CUFR -Consultanta Universitara Franco – Româna de pe lânga Scolile Superioare Franceze de Înalte Studii- o oferta de educatie in Franta si de parteneriate in domeniul educatiei

Bucuresti, 12 Septembrie 2005- IRSCA Gifted Education anunta lansarea ofertei de educatie in Franta pentru studentii romani dar si de parteneriate in domeniul educatiei a CUFR (Consultanta Universitara Franco – Româna de pe lânga Scolile Superioare Franceze de Înalte Studii) cu firme private, in special franceze.

CUFR este o institutie privata si independenta Franco - Româna sub tutela Centrului de Consultanta în Pedagogie & Scolaritate, Studii & Cercetari de pe lânga Scolile Superioare Franceze de Înalte Studii-CPS/Paris, Membra a Consortiului Român pentru Educatia Copiilor Supradotati si Talentati (2005).

Oferta de EDUCATIE

Oferta de educatie se adreseaza studentilor cu diploma de bacalureat românesc dar si a studentilor (în special din primii 2 ani, dar si din anii superiori ai Universitatilor tip Politehnic sau Agronomic). Avantajele pregatirii si consultantei de studii prin CUFR sunt:

· CUFR pregateste studentii numai in urma analizei Dosarului Personal si a unui examen scris si oral.

Admiterea candidatului are loc pe baza unui Dosar Personal care pe lânga documentele de identitate, trebuie sa contina foile matricole ale anilor de studii din liceu, facultate, colegiu, scoala postliceala sipe baza unui examen scris si oral, în functie de profilul pentru care se opteaza. În urma examinarii dosarului, CUFR se va pronunta asupra viabilitatii dosarului inainte ca studentul sa aplice pentru Admitere în reteaua Scolilor Superioare Franceze de Înalte Studii (Grandes Écoles) si asupra proiectelor de admitere ale candidatului Admiterea pentru pregatire la CUFR are loc numai în cazul în care optiunea lui este realizabila, în conditiile timpului afectat studiului propus. In caz contrar, admiterea este posibila doar când candidatul accepta orientarea sa catre un alt profil propus de CUFR, corespunzator nivelului sau de pregatire. Eventuale exceptii sunt totusi posibile, dar în acest caz CUFR nu-si asuma nici o responsabilitate pentru un esec viitor care va apartine integral candidatului. În cazul în care se justifica (situatie materiala dificila, de exemplu), CUFR poate acorda pentru cursantii sai cu un nivel de pregatire iesit din comun, bursa integrala sau partiala (scutire totala sau partiala de taxele de pregatire).

· CUFR initieaza toate actiunile necesare pentru a reusi inscrierea studentilor la concursurile de admitere, efecturarea demersurilor administrative pentru obtinerea vizei, etc. CUFR este autorizata sa faca toate demersurile administrative pe lânga institutiile cu care poseda acorduri, în vederea înscrierii studentilor la concursurile de admitere, a atribuirii de spatii locative în caminele studentesti, sau în alte rezidente afiliate CROUS-ului, dar si pentru efectuarea demersurilor adminstrative pe lânga autoritatile franceze, pentru obtinerea unor eventuale ajutoare financiare. Candidatii, admisi în institutiile partenere CUFR-ului, vor putea obtine viza de studii (Long Séjour) de la Consulatul Francez, pe baza dosarului personal, care necesita o serie de documente (dovada înscrierii în institutie în urma concursului reusit, spatiu locativ asigurat pe perioada scolaritatii, dovada mijloacelor de întretinere, pentru cei care nu vor beneficia de bursa, etc.)

· Studentii sunt admisi la concurs in urma faptului ca universitatile franceze la care care aplica recunosc cursurile de pregatire CUFR CUFR, ca institutie independenta, dispune de diverse tipuri de acorduri bilaterale cu Scolile Superioare Franceze de Înalte Studii Ingineresti (les Grandes Écoles d’Ingénieurs, GEI) si cu universitati care recunosc cursurile sale de pregatire si pe baza carora accepta la concurs (în limita unui numar de locuri stabilit prin contract), candidatii prezentati de CUFR. Având în vedere ca, CUFR nu face parte din programele de colaborare europene (ERASMUS, TEMPUS, SOCRATES, etc.) candidatii sai vor fi prezentati în calitate de “INDEPENDENTI” (hors Programmmes d’Echange). Admisi în urma concursului în reteaua GEI sau în aceea a universitatilor, nu vor putea beneficia de burse nationale de studii, dar vor putea primi burse de merit din partea institutiilor în care sunt admisi, în functie de media obtinuta. În plus, ei au dreptul la diverse ajutoare din partea statului francez, mai ales pentru locuinta.

· CUFR asigura studentilor admisi în reteaua GEI (prin statutul de “candidat independent”) posibilitatea ca in calitatea lor absolventi sa poata fi recrutati de marile grupuri industriale franceze, în care vor efectua stagii de cercetare si productie, înca din timpul studiilor. Nota bene! In cadrul programelor uzuale de colaborare europene precum ERASMUS, TEMPUS, SOCRATES, etc., studentii români poseda un statut special, nefiind supusi regimului (sever) de selectie, de care au parte candidatii francezi si au obligatia sa respecte conditiile contractului impus de programul de colaborare, care prevede, ca regula generala, revenirea în tara dupa terminarea studiilor.

· Absolventii Scolilor Superioare Franceze de Înalte Studii Ingineresti pot decide revenirea in Romania pentru ocuparea unor posturi de mare raspundere sau conducere în cadrul marilor societati industriale, financiare sau comerciale franceze implantate în România. Absolventii Scolilor Superioare Franceze de Înalte Studii Ingineresti pot opta însa si pentru o alternativa mult mai avantajoasa, atît din punct de vedere social cât si financiar: revenirea în Romania pentru ocuparea unor posturi de mare raspundere sau conducere în cadrul marilor societati industriale, financiare sau comerciale franceze implantate în România (Renault, Alcatel, FT-Orange, Altstom, Air France, Air Liquide, BULL-Informatique, WTC, EDF, GDF, Société Générale, BNP-Paribas, AXA Assurances, Rhodia, l’Oréal, Bouygues, Vivendi, Aventis, Lafarge, St.Gobin, Michelin, Suez, Carrefour, Cora, etc.) având în vedere ca Franta este de departe cel mai mare investitor financiar (ca cifra de afaceri in Romania) cu un volum permanent în crestere si ca toate companiile franceze (in numar de 300, Membre ale Camerei de Comert si Industrie a Frantei la Bucuresti) fara exceptie, apreciaza în mod cu totul deosebit o Diploma franceza de Înalte Studii Ingineresti.

Oferta de parteneriat

CUFR lanseaza firmelor franceze in special o oferta de parteneriat. Acesta ofera numeroase avantaje firmelor franceze:

Firmele pot investi in educatie si pot decide in mod strategic directia formarii personalului lor in domenii de inalta calificare, in cele mai prestigioase scoli franceze: Scolile Superioare Franceze de Înalte Studii, propice atingerii scopurilor organizatiei in conditiile unei presiuni tot mai ridicate de crestere a competitivitatii in toate domeniile.

Firmele se pot bucura de cea mai inalt calificata forta de munca, acordand burse ce sunt reglementate de legea romana ce face posibila reducerea impozitelor pe profit in cazul finantarii studiilor, integral sau partial, atât la CUFR cât si în Scolile Superioare Franceze de Înalte Studii în Franta, de catre societatile industriale sau comerciale franceze prezente în România, conform legii nr.376/2004 a Burselor Private, M.O. nr.899/octombrie 2004.

Firmele pot avea acces la o retea de cercetatori si experti inalt calificati din CUFR pentru consultanta in domenii precum informatica, securitate sau telefonie (consiliere achizitii echipamente informatice, de securitate si telefonice, conceptia si realizarea de proiecte informatice, asistenta tehnica, outsourcing, instalari echipamente de securitate, etc).

Firmele au acces la o educatie cu profesori unanim recunoscuti si cu o bogata experienta de predare in sistemul de invatamant francez. Aceste cadre sunt universitari sau profesori preuniversitari metodisti, cu o deosebita activitate didactica si pedagogica, autori de manuale scolare si lucrari diverse, lectori la Centrul de Excelenta sau Membri în Comitetele de Redactie ale revistelor de specialitate destinate învatamântului preuniversitar si universitar, cu o bogata experienta în acest gen de activitate, francezi, sau români cu stagii efectuate în universitatile si scolile superioare franceze, buni cunoscatori a celor doua sisteme de învatamânt, vorbitori de limba franceza. Firmele au siguranta unei formari de inalta valoare a studentilor in clasele pregatitoare CUFR, la nivelul pregatirii din cele mai prestigioase licee franceze (vezi conditiile impuse prezentarii studentilor romani la concurs de admintere in Scolile Superioare Franceze de Înalte Studii Ingineresti).

Pentru orice intrebari, informatii suplimentare sau stabilirea unor parteneriate va rugam sa contactati CUFR la oricare din adresele prezente pe websit-ul: http://www.supradotati.ro/CUFR.htm. Aici veti gasi toate datele cu privire la oferta (in Franceza si Romana).Despre CUFR (CONSEIL UNIVERSITAIRE FORMATION - RECHERCHE AUPRES DES GRANDES ÉCOLES FRANÇAISES)

CUFR are ca obiective principale: Informarea, Orientarea si Pregatirea elevilor (cu Diploma de Bacalureat Românesc), dar si a studentilor (în special din primii 2 ani, dar si din anii superiori ai Universitatilor tip Politehnic sau Agronomic), pentru Concursurile de Admitere în reteaua Scolilor Superioare Franceze de Înalte Studii (Grandes Écoles), în special cele stiintifice (ENS), ingineresti (tip GEI), economice (tip HEC) si în cele veterinare (tip VETO, care vor fi integrate în sistemul de pregatire al CUFR), precum si în universitati (accesibile doar prin examen de admitere pentru Candidati Români) care au incluse în programa lor de învatamânt Stiintele Exacte si Stiintele Tehnice sau cele Economice CUFR, în egala masura urmareste si realizarea unei Convergente între sistemele educative (preuniversitar si universitar) francez si român, în perspectiva integrarii României în structurile Uniunii Europene, asigurând candidatilor români aceleasi sanse de reusita pe Piata Muncii ca si colegilor lor francezi. CUFR fiind o institutie de consultanta, are acelasi regim de functionare, ca si Clasele Pregatitoare Franceze (Classes Préparatoires aux Grandes Écoles, CPGE) de stat, sau private. Ea are acelasi statut ca si Centrele de Consultanta si Orientare pentru GEI, fie publice, fie private ce functioneaza în Franta.

Despre Scolile Superioare de Înalte Studii Ingineresti (Les Grandes Écoles d’Ingénieurs, GEI)

Scolile Superioare de Înalte Studii Ingineresti formeaza elita profesionala franceza în toate domeniile de activitate, dând cadrele superioare de înalta responsbilitate (în stiinta, tehnologii de vârf, economie, etc.). Acestea sunt fara exceptie institutii deosebit de selective si în general, accesibile doar cu bacalaureat, clase pregatitoare, sau primul ciclu universitar francez, motiv pentru care fara un dosar excelent de studii, o candidatura pentru a fii acceptata la concursul de admitere, scris si oral, nu poate fi gândita. Concursul de admitere, cu rare exceptii, se desfasoara la Matematica si Stiinte Fizice (Fizica si Chimie). Unele scoli au în programa de admitere si Tehnologie, Limba Engleza, iar uneori si o a doua limba straina, de circulatie internationala ca: Italiana, Germana, Spaniola sau Japoneza. În schimb, Universitatile sunt mai putin exigente si mult mai accesibile. Sistemul educativ francez le claseaza în urma Scolilor GEI, ce se adreseaza prin traditie unui public restrâns si de elita!

Scolile de Înalte Studii (de ,,dimensiuni” mici, comparativ cu Universitatile) formeaza grupul numit ,,La Conférence de Grandes Écoles” (CGE). Dintre ele, cele de sine statatoare constituie asociatia ,,L’Union de Grandes Écoles Independentes”. Din totalitatea institutiilor franceze de învatamânt superior (Universitati, Scoli Ingineresti, Scoli Economice si Comerciale, Scoli Juridice, Scoli de Arta, Scoli Medicale si Paramedicale, etc.) în numar de peste 1000 sau ceva mai mult de 10% sunt membre ale CGE, iar din multimea absolventilor de liceu, doar ceva mai mult de 6% se afla integrati în CPGE. Acesti absolventi, numiti elevi ,,preparatoristi” sunt viitorii candidati, la concursurile de admitere în scolile CGE. Cam 40-45%, dintre preparatoristi, reusesc sa devina studenti în scolile membre ale CGE.

Despre IRSCA Gifted Education

IRSCA Gifted Education este o organizatie non-profit ce promoveaza si sprijina dezvoltarea persoanelor cu har si talent in toate domeniile, stiinta, arta, management, leadership si formeaza resurse umane capabile sa rezolve problemele de mare complexitate ale vremurilor noastre.

IRSCA Gifted Education inseamna " A fi la puterea multi ".

Nu suntem un simplu nod intr-o retea, suntem o organizatie ce promovam "the linked world" unde fiecare competenta, valoare si fiecare talent este incurajat si impulsionat sa gandeasca liber, sa se dezvolte plenar, sa se afirme personal cu demnitate si integritate si sa-si gaseasca locul intr-o contributie unica pentru progresul umanitatii, pentru progresul economic, social, spiritual si cultural.

Romania trece printr-o faza de emigrare a 'creierelor'. Autoritatile nu au luat in considerare efectele acestui fenomen si au tratat acest lucru cu superficialitatea caracteristica promisiunilor electorale.

Initiativa noastra este menita a aduce un program Gifted Education, pentru educatia copiilor supradotati, un sistem de educatie orientat catre dezvoltarea capacitatilor individuale si orientarea acestora catre nevoile acute de dezvoltare nationale si de rezolvare a problemelor nationale si internationale.  Necesitatea unei astfel de initiative este evidenta, aceste sisteme educationale moderne fiind deja implementate cu succes in tarile foarte bine dezvoltate fapt ce a contribuit imens si a fost intim corelat cu dezvoltarea durabila si succesul lor economic prin capacitatea de a produce resurse umane inalt calificate si motivate, cu calitati intelectuale si morale superioare, capabile de a excela si de a inainta frontierele cunoasterii umane in arta, antreprenoriat, leadership, stiinta si cercetare.

Marketing Manager
Monica Gheorghiu
0729 029 484


 Web Design - Mihai Dragan, Web Development - Stefan Nicula / freelance web specialist , Ilustratii - Devis Grebu, Hosting by MXhost