Comunicat de Presa

De azi cei mai buni profesionisti din Romania se pot specializa in educatia copiilor supradotati si talentati

Bucuresti, 18 Octombrie 2005 - IRSCA Gifted Education, asociatie non-profit, desfasoara pentru prima oara in Romania Programul de formare de formatori, profesori si specialisti în educatia copiilor supradotati si talentati. Acest program contine cursuri specializate in domeniile identificarii, consilierii, psihoterapiei, managementului personal si intitutional, al marketingului educational precum si cursuri specializate in diseminarea si aprofundarea metodologiilor, a cunostintelor specifice pentru educarea copiilor supradotati si talentati si a intelegerii psihologiei specifice acestui profil. Oferta se adreseaza acelor profesionisti din Romania care doresc sa faca parte din sistemul "gifted education": Cei ce lucreaza cu aceasta categorie de copii trebuie la rindul lor sa aiba abilitati si profil psiho-intelectual compatibil cu cel al elevilor.
Lansarea are loc la Targul Educational Bucuresti ce se desfasura in perioada 19 - 23 octombrie 2005, in cadrul Colegiului National IULIA HASDEU - Buc.

Educatia copiilor supradotati si talentati (Gifted education) este sprijinita de numeroase reglementari internationale printre care enumeram:
· Capitolul 2 din 2005 Labour Party Manifesto for Education (UK)
· Education Act 1997 (UK)
· Suportul additional pentru Learning Act 2004 (Scotland)
· No Child Left Behind Act 2001 (US)
· The School Education Act 1999 (Australia)
· Education Act 1998 (Republic of Ireland)
· The Royal Decree 696/1995 (Spain)
· Recomandarea 1248/2004 a Parlamentului European (UE)

Copiii cu abilitati deosebite, neintegrati într-un sistem educativ care sa le acopere nevoile speciale de educare si instruire, au o incidenta crescuta de risc de integrare sociala sau economica, ceea ce ii transforma într-o categorie ce trebuie protejata prin masuri educative specifice- un fapt reflectat de legislatia mondiala din domeniu.


Va supunem atentiei doar doua exemple:


Consiliul Europei, Raspunsul Comitetului de Ministri, Decembrie 2004 specifica (trad. aut.): Lipsa unui cadru adecvat inzestrarii lor deosebite poate duce "pe de o parte la pierderea inaltului lor potential creativ si pe de alta parte exista riscul aparitiei alienarii, riscul abandonului scolar si al dezvoltarii unui comportament antisocial"


iar


Recomandarea 1248/2004 a Parlamentului European specifica (trad. aut.):
"Copiii supradotati trebuie sa beneficieze de conditii de invatamant adecvate, care sa le permita sa-si puna pe deplin in valoare posibilitatile, in propriul lor interes si in cel al societatii. Nici o tara nu-si poate permite sa iroseasca talentele, ceea ce ar insemna risipirea resurselor umane prin neidentificarea la timp a potentialelor intelectuale. Pentru aceasta vor fi necesare instrumente potrivite."


In contextul aderarii la Uninea Europeana, dorim sa mentionam in mod special faptul ca Declaratia de la Lisabona respecta toate principiile enuntate si exprimate clar de zeci de ani de sistemul de educatie "Gifted Education"!

Astazi desi educatia copiilor supradotati si talentati a devenit "top priority" în întreaga lume, existând centre specializate pentru ei în extrem de multe tãri, cu rezultate remarcabile în ce priveste dezvoltarea lor, România se confruntã cu o situatie de crizã economicã corelatã cu un exod al creierelor. Este un moment critic; ca o contra reactie, IRSCA Gifted Education împreunã cu cei 30 parteneri ai sãi din domeniul educatiei au lansat printr-o initiativã privatã Consortiul Român pentru Educatia Copiilor si Tinerilor Supradotati si Talentati pentru sustinerea Primului Program Gifted Education lansat în România. O componentã criticã a acestui program este formarea specialistilor în gifted education.

Formeaza-te ca specialist in gifted education! Pregateste-te sa oferi educatie pe masura Generatiei Mileniului III.

Pentru mai multe detalii despre curs, conditii de participare, curricula, diplome si profesori va rugam sa vizitati standul nostru la Targul Educational Bucuresti si websitul www.supradotati.ro, sectiunea Cursuri.

Activitatea IRSCA Gifted Education este recunoscuta de WCGTC, World Council for Gifted and Talented Children si ECHA, European Council for High Ability, cele mai înalte foruri la nivel international si european in domeniul educatiei copiilor supradotati.

Despre Targul Educational Bucuresti 2005

EXPO 24, cu sprijinul Guvernului Romaniei - Prefectura Municipiului Bucuresti, Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti, in parteneriat cu Avitech si Softwin, realizeaza prima editie a Targului Educational Bucuresti, ce se va desfasura in perioada 19 - 23 octombrie 2005, in cadrul Colegiului National IULIA HASDEU - Bucuresti.

Despre IRSCA Gifted Education

IRSCA Gifted Education este o organizatie non-profit ce promoveaza si sprijina dezvoltarea persoanelor cu har si talent in toate domeniile, stiinta, arta, management, leadership si formeaza resurse umane capabile sa rezolve problemele de mare complexitate ale vremurilor noastre.
IRSCA Gifted Education inseamna motorul educatiei tinerilor supradotati si talentati si "A fi la puterea multi". Nu suntem un simplu nod intr-o retea, suntem o organizatie ce promovam "the linked world" unde fiecare competenta, valoare si fiecare talent este incurajat si impulsionat sa se dezvolte, sa se afirme personal si sa-si gaseasca locul intr-o contributie unica la progresul economic si social.
Romania trece printr-o faza de emigrare a "creierelor". Autoritatile nu au luat in consideratie efectele acestui fenomen si au tratat acest lucru cu superficialitatea caracteristica promisiunilor electorale.
Este un moment critic; ca raspuns IRSCA Gifted Education impreuna cu cei 30 de partenerii ai sai din domeniul educatiei au format Consortiul Roman pentru Educatia Copiilor Supradotati si Talentati pentru a sustine in 2005 printr-o initiativa privata Primul Program National Gifted Education.
Initiativa este menita a aduce un program pentru educatia copiilor supradotati, un sistem de educatie orientat catre dezvoltarea capacitatilor individuale si orientarea acestora catre nevoile acute de dezvoltare nationale si de rezolvare a problemelor nationale si internationale. Necesitatea unei astfel de initiative este evidenta, aceste sisteme educationale moderne fiind deja implementate cu succes in tarile foarte bine dezvoltate si contribuind imens la dezvoltarea tehnologica si economica a respectivelor tari.

Afla mai multe despre activitatea noastra astazi vizitand: www.supradotati.ro . Web Design - Mihai Dragan, Web Development - Stefan Nicula / freelance web specialist , Ilustratii - Devis Grebu, Hosting by MXhost