MANIFESTUL EDUCATIEI realizat de Consortiul EDUGATE
INAINTE DE A FI PREA TARZIU
O perspectiva asupra invatamantului romanesc in 2006
Semneaza MANIFESTUL EDUCATIEI aici
Citeste si intra in dezbaterea Strategiei Nationale pentru Gifted Education aici
Citeste si intra in dezbaterea metodologiilor de aplicare a legii privind educatia tinerilor supradotati, capabili de performanta inalta aici
Educatia si sistemul educativ din Romania au suferit o degradare permanenta si continua de-a lungul ultimilor 15 ani. Acest lucru s-a datorat unui set complex de cauze printre care enumeram:
1)
Incapacitatea functionala a administratiei sistemului de invatamant. Schimbarea frecventa a inspectorilor generali si a directorilor de scoli pe criterii de apartenenta politica a facut sa fie eliminati din administratie profesionistii apolitici.
Acest fapt a fost agravat prin numarul restrans al unor specializari in administrarea sistemului educativ.
2)
Lipsa unor legiuitori specializati in probleme privind educatia (policy makers). Acestia ar fi trebuit sa aiba informatii privind sistemele de educatie din lume, sa cunoasca solutiile optime, legislatia nationala si mondiala si programele educative de succes etc. Ei ar fi trebuit sa dea consultanta factorilor de decizie. In locul acestor policy makers in M.E.C. au existat si inca mai exista consilieri ministeriali ce sunt ‘adusi’ de fiecare ministru nou. Din aceasta cauza aproape nici un program nu are continuitate in timp, deoarece aproape fiecare program propus de un ministru este anulat de urmatorul ministru.
3)
Lipsa unei baze de date in educatie mondiala care sa fie pusa la dispozitia scolilor - Practic profesorii sunt la fel de izolati de noutatile in educatia mondiala ca si pe vremea zidului Berlinului. Cei care fac studii aprofundate in educatie studiind in afara tarii, desi putini, nu sunt bine priviti la intoarcere sau incadrati in structuri de consultanta.
4)
Lipsa de antrenament in tehnologii didactice care sa acopere nevoile reale de educatie a elevilor - Stilul de predare practicat de o imensa majoritate a profesorilor este secvential, bazat pe memorare si reproducere, in loc sa fie practicate stiluri active, participative si adresate copilului, nu tablei.
5)
Intepenirea in secventializarea planificarilor scolare cu normarea cantitativa si nu calitativa sau corelativa a actului didactic. Aceasta transforma profesorii in automate de predat, deseori dezinteresate de rezultatele predarii.
6)
Subfinantarea si demotivarea profesorilor catre performanta in predare si auto-instruire. Gradatiile de merit care ar putea fi un factor motivator sunt putin numeroase si mici valoric, ceea ce nu permite o reala competitie profesionala intre profesori.
7)
Curricula invechita si incarcata, solicitanta pentru elevi si demotivanta. Curricula centralizata a suferit modificari succesive fara studii preliminare asupra necesitatilor si consecintelor, in prezent ajungand sa-si piarda atat logica existentei cat si necesitatea pentru integrarea sociala ulterioara.
8)
Inexistenta cunoasterii nevoilor de educatie ale pietei. Aceasta se concretizeaza prin numarul restrans al programelor educative si mica lor amploare in scoli, care sa acopere nevoile reale de educatie a tinerilor.
9)
Concentrarea pe instruire fara evaluarea feedback-urilor. Aceasta duce deseori la demotivarea elevilor, multi dintre ei avand insucces scolar sau abandon scolar desi au o inteligenta inalta si sunt potential capabili de performanta inalta.
10)
Numarul redus al organizatiilor profesionale active si participative la procesul proiectarii educatiei. Cele care exista sunt in general cel mult tolerate de MEC fara a se crea parteneriate adevarate public private eficiente pentru rezolvarea problemelor din educatie.
11)
Neimplicarea parintilor in activitatile scolii. Aceasta genereaza un mare gol de comunicare intre familie si scoala, ceea ce duce deseori la forme de alienare a tinerilor si la un comportament social inadecvat si haotic.
12
Lipsa cronica de specialisti cunoscuti la nivel mondial in educatie. Putinii specialisti cunoscuti la nivel mondial sunt in general sub-utilizati sau evitati de catre decidentii in educatie, ceea ce duce la un amatorism in deciziile de politica educativa cu efecte negative in timp.
13)
Centralizarea excesiva a educatiei. Aceasta inhiba frecvent incercarile de reformare ale putinelor scoli care doresc sa imbunatateasca modul de lucru, neexistand o continuitate la nivelul inspectoratelor scolare sau MEC in directia sprijinirii acestor reforme locale.
14)
Numarul mic al orelor aflate la decizia scolii si reducerea curriculei alternative sau compensatorii. Aceste deficiente se resimt in administrarea scolilor, neexistand o consultare reala a profesorilor sau o estimare reala a nevoilor de educatie ale mediului social local.
15)
Un sistem educativ intepenit in traditiile vechi si cu un grad de flexibilitate redus. Scolile private ce pot oferi variante educative mai bune, putine la numar, sunt acreditate pe criterii ce nu le dau gradul de flexibilitate necesar unei astfel de oferte.
16)
Lipsa unei structuri de competenta in educatie care sa se pastreze stabila la fluctuatiile politice sau administrative. Consiliul National Pentru Reforma in Educatie sau Consiliul National Pentru Curricula ce au fost infiintate la un moment dat, nu au avut atributii suficient de clare si nici continuitate in timp. Chiar in eventualitatea numirii unui ministru luminat la un moment dat, inexistenta unei structuri continue de specialisti nu permite refacerea administratiei pe criterii profesionale.
17
Riscul crescut al neintegrarii absolventilor pe piata muncii si inadecvarea ofertei scolilor cu nevoile reale de educatie - Intreband orice absolvent de facultate sau liceu daca a avut vreodata nevoie de cunostintele capatate in scoala se va constata ca o mare parte a acestor cunostinte nu au nimic formativ sau o utilitate ulterioara.
18)
Numarul redus al mijloacelor de formare profesionala pentru profesori - Chiar si cand aceste mijloace exista si sunt active oferta lor de formare este invechita si deseori tributara unei alte epoci istorice.
19)
Gradul scazut de performanta in scoli si universitati si numarul redus al profesorilor absolventi ai marilor universitati integrati in sistemul educativ.
20)
Coruptia in organizarea si sustinerea examenelor si testelor nationale, a evaluarilor locale facute de profesori
21)
Legislatie stufoasa si deseori contradictorie si neacoperitoare pentru nevoile reale ale educatiei.
22)
Necunoasterea cercetarilor recente in educatia mondiala si numarul mic al cercetarilor facute de profesori in domeniul educatiei romanesti.
Inainte de a fi prea tarziu trebuie remediate aceste disfunctionalitati prin oferirea unei alternative educationale capabile sa invie si sa dinamizeze educatia din Romania.
Programul EDUGATE ofera in acest sens urmatoarele directii de lucru, validate in lume prin sistemul
gifted education
Programul EDUGATE
Acest program a fost proiectat si dezvoltat pentru urmatoarele scopuri:
- Constientizarea opiniei publice asupra deficientelor sistemului educativ actual si implementarea de strategii publice
- Dezvoltarea de centre de gifted education si cresterea numarului scolilor integrate in programele de gifted education
- Dezvoltarea de scoli pilot sau magnet pentru antrenament, schimburi de experienta sau cercetare
- Antrenarea profesorilor in metodologiile specifice gifted education si in implementarea programelor specifice gifted education
- Dezvoltarea capacitatilor de atragere de fonduri pentru mini-proiecte scolare
Proiectele EDUGATE privesc:
Dezvoltarea profesionala gifted education pentru scoala si comunitate
Identificare imbunatatita a elevilor supradotati (gifted)
Crearea sau transferarea de curricula specifica pentru uzul clasei sau al scolii
Antrenarea unui numar crescut de profesori in metodologiile gifted education
Antrenarea unui numar crescut de profesori in identificarea copiilor supradotati si/sau talentati si antrenarea unui numar crescut de profesori capabili sa raspunda la nevoile acestora
Un numar crescut de directori de scoli antrenati in dezvoltarea mijloacelor necesare generarii unui progres al abilitatilor si capacitatilor de invatare ale elevilor
Un numar crescut de scoli partenere in EDUGATE in ciclul de planificare si raportare
Un numar crescut de elevi raportati ca potential supradotati
Un numar crescut de tineri beneficiari de servicii curriculare potrivite
Posibilitati in crestere de mijoace de invatare pentru copii si tinerii potential supradotati
Abordarea dificultatilor pe care tinerii si copii supradotati le cunosc in mediile defavorizate economic, social, cultural sau geografic.
Un rol de leadership in promovarea educatiei supradotarii si a talentului la nivel national, in schimbul de informatii cu organizatiile nationale sau internationale din reteaua mondiala de profesionisti in gifted education
Un rol de cercetare in arii particulare - precum legaturile dintre supradotare, dezvoltare, avantaje socio-economice, nerealizare sociala, exceptionalitati, etc.
Extinderea programelor de predare catre sprijinirea invatarii si dezvoltarea nevoilor profesionale in aceasta directie pentru cresterea statutului si valorii fortei de munca.
Un sistem de educatie validat mondial si care a condus la dezvoltarea economica a tarilor unde a fost implementat este acum oferit Romaniei de catre Consortiul EDUGATE. In acest moment legea care sa-i permita functionarea se afla in Parlament, urmand a fi dezbatuta in Senatul Romaniei. Initiata in aprilie 2006, votarea acestei legi a fost amanata dupa vacanta parlamentara. Reactia guvernului la adresa acestei legi a fost negativa, in timp ce reactia celor mai prestigiosi specialisti la nivel mondial in privinta acestei legi a fost partizana si laudativa.
Cum ar fi aratat Romania daca aceasta reforma ar fi fost facuta acum 16 ani?
Cum va arata Romania peste 16 ani daca aceasta reforma nu se va face acum?
Sunt doua intrebari la care putem cu totii sa gasim raspunsuri adecvate bazate pe experienta personala.
Devine clar in urma multiplelor reforme de pana acum - aceeasi Marie cu alta palarie - ca este nevoie de viziune si de transferul de best-practices mondiale in educatia romaneasca pentru a se obtine efectele benefice ale dezvoltarii.
Avem inca suficiente resurse intelectuale in generatia tanara pentru ca gifted education sa produca efecte benefice in viitor. Daca vrem sa avem o schimbare in bine pe viitor este nevoie de investitie in educatie, in primul rand in educarea potrivita a celor care pot returna investitia cu profit infinit mai mare, adica a copiilor si tinerilor capabili de performanta inalta.
Prin traditia comunista a clasei muncitoare conducatoare s-a eliminat cu buna stiinta si rea vointa in ultimii ani exact resursa umana cea mai valoroasa, tinerii supradotati ce odata plecati la studii in afara, nu au mai fost bine primiti la intoarcere. In momentul actual programul brain regain este inca privit cu suspiciune, iar amatorismul factorilor de decizie pune in pericol insasi fiinta nationala. Este nevoie de o schimbare inainte de a fi prea tarziu si in aceasta directie. Este nevoie de profesori pregatiti la cele mai mari universitati din lume, este nevoie de profesori devotati educatiei. Astfel de profesori sunt pregatiti in programul gifted education la nivel international. Poate ca resursa intelectuala este singura care a mai ramas in acest moment, celelalte fiind epuizate sau controversate.
Suntem inca performanti in matematica de olimpiade, insa nu suntem consumatori de matematica in interior, astfel ca tinerii matematicieni sunt nevoiti sa plece pentru a-si face o cariera profesionala potrivita potentialului lor.
Matematicienii ce ar putea fi angajati in industrie, cercetare stiintifica, sistemul financiar sau cel bugetar, noi tehnologii, nu au unde sa se angajeze in tara, deoarece industria a devenit fragila, cercetarea stiintifica a devenit un lux, iar sistemul financiar sau cel bugetar sunt sub control politic nu sub control tehnic al calitatii, cat despre noile tehnologii unde tinerii de geniu ar putea aduce Romaniei succes mondial, nici nu se poate discuta. Trebuie sa ne directionam eforturile de formare a copiilor si tinerilor gifted catre toate directiile incluzand cu prioritate pe cele de mare nevoie in dezvoltarea nationala.
Trebuie sa integram cercetarile moderne in domeniul educatiei pentru a pregati tinerii capabili de performante inalte la nivelul maximizarii potentialului propriu. Acest efort a inceput sa fie facut cu mult timp in urma de state ce au devenit intre timp lideri mondiali in economie, cu popoare fara nefericiri existentiale datorate factorilor economici si cu respect fata de valorile culturale, umane, materiale si naturale. Acest respect este cultivat in programele gifted education.
Cati studenti manifesta la acest moment interes in educatie si predarea in scoli? Cati absolventi sunt integrati in munca conform pregatirii lor in facultate sau liceu?
Din nou avem intrebari cu raspunsuri stiute. Invatamantul actual de stat a ajuns din nefericire sa nu-si mai respecte menirea si justificarea sociala.
Interesul in educatie se manifesta la profesorii care au optiuni si posibilitati de perfectionare a stilurilor lor de predare si a intelegerii naturii umane. Evolutia pozitiva a profesorilor atrage dupa sine evolutia pozitiva a elevilor. Acest lucru se poate obtine insa numai in cazul in care actul educarii este respectat ca un act sacru, direct legat de natura umana ideala. Scoala ca lume a cultivarii idealurilor si motivatiilor catre evolutie si perfectiune este scoala din programul gifted education.
Predare la nivel inalt de calitate nu inseamna darea de comenzi sau expunerea de cunostinte, incurajarea elevilor sa invete sau testarea lor prin lucrari scrise. Predarea la nivel inalt inseamna cultivarea spiritului de observatie, a culegerii de informatii, a sortarii si testarii acestora, a explicarii fenomenelor, a concluziilor bazate pe logica, a prezicerii corecte si a modelarii fenomenelor.
Predarea la nivel inalt respecta diferentele intre stilurile de invatare ale copiilor, corecteaza slabiciunile si intareste abilitatile, respecta gandirea elevului si fiinta sa interioara.
Predarea la nivel inalt se face prin permanenta perfectionare a profesorilor, prin educatie si auto educatie continua, prin folosirea efectiva a tehnologiei moderne, prin recunoastere si rasplata a succeselor, rezultatelor si calitatii.
Aceasta se poate face numai printr-o educatie axata pe dezvoltarea abilitatilor copiilor, toate celelalte componente ale educatiei fiind subordonate acesteia.
Aceasta se poate realiza numai intr-un cadru legal stimulativ, prin deciziile corecte ale decidentilor, prin crearea unui grup de experti in policy making in educatie si prin respectarea profesiei de dascal.
Dezvoltarea profesionala nu este un lux ci o necesitate. Profesorii trebuie sa lucreze nu numai in fata clasei ci si in tot timpul lor liber pentru dezvoltarea profesionala proprie, iar statul trebuie sa incurajeze si sa faciliteze acest lucru. Programul gifted education este cel mai performant in lume in acest moment in dezvoltarea profesionala a profesorilor. Profesorii trebuie sa-si asume responsabilitatea acestei dezvoltari profesionale, sa-si imbunatateasca stilurile de predare, sa inteleaga tot mai bine psihologia celui care asculta in banca ceea ce se preda.
O educatie cladita pe astfel de profesori poate face ca resursa umana produs al educatiei sa faca sa nu fie niciodata prea tarziu pentru nici un fel de salt in dezvoltare.
Evaluarea onesta si profesionala a tuturor componentelor, directiilor, etapelor si realizarilor din educatie va contribui la acelasi rezultat. O astfel de evaluare trebuie sa sugereze solutii, directii, mijloace si metode de imbunatatire a rezultatelor.
Profesorii trebuie sa aiba contact intre ei si comunicare profesionala, sa lucreze in echipa si sa incurajeze elevii pentru lucrul in echipa, sa foloseasca grupurile profesionale ca pe o retea sacrosanta in furnizarea de informatii pertinente. Grupurile profesionale trebuie sa fie cea mai valoroasa resursa pentru toti profesorii.
Experientele cele mai reprezentative trebuie difuzate, profesorii cu aceste experiente trebuind sa fie respectati ca lideri in cadrul grupurilor profesionale. Acestea sunt realizari curente in gifted education.
Portalele Internet si bazele de date pe internet permit acum in toata lumea exploatarea experientei pedagogice si a muncii celor mai prestigiosi profesori din lume. Aceste resurse trebuie cunoscute si exploatate.
Programe de rasplatire a eforturilor copiilor si profesorilor sunt de asemenea o necesitate extrema. Acestea vor duce la cresterea motivatiei pentru studiu, pentru dezvoltare personala, pentru perfectionarea stilurilor sau rezultatelor proprii. In cazul profesorilor aceste recunoasteri ale meritelor profesionale trebuie sa contribuie substantial si la bunastarea lor materiala. Astfel se va putea micsora si decalajul dintre regiunile sarace si cele bogate, dintre cele rurale si cele urbane in privinta numarului de profesori calificati profesional sau mai ales al celor specializati in gifted education si metodologiile predarii la nivel inalt profesional.
Recrutarea profesorilor trebuie facuta in functie de capacitatile lor active sau de potentialul lor de a deveni performanti in profesie. Meseria de profesor la fel ca si cea de medic cere calitati speciale si trebuie recunoscuta, apreciata si rasplatita ca atare.
Un program de inducere a abilitatilor necesare predarii se poate face prin contributia profesorilor cu mare experienta in predare mai ales cu cei ce obtin performante in predare, obiectiv urmarit si antrenat permanent in programul gifted education.
Este nevoie de politici educationale care sa puna impreuna cei mai capabili profesori cu cei mai capabili elevi, cei care solicita cel mai mare efort educational, cum sunt copii gifted, profesorii tineri nefiind niciodata pusi in fata claselor cu dificultate mare de lucru.
Parteneriatele cu mediul de business, cu administratia locala, cu reprezentanti ai comunitatilor locale trebuie de asemenea incheiate pentru a lega educatia de viata economica si sociala. Aceste parteneriate pot atrage fonduri, dar si experienta de lucru efectiv pentru elevi si sunt clasice in programul gifted education.
Castigurile profesorilor performanti trebuie sa egaleze castigurile oricaror alti specialisti performanti. In caz contrar meseria de profesor nu va putea fi niciodata o optiune pentru cei mai valorosi si mai capabili studenti.
Un ministru al educatiei trebuie sa fie constient de toate acestea si sa devina partizanul programului gifted education inainte de fi prea tarziu pentru a se indrepta lucrurile si a se putea corecta greselile indelung acumulate. Datoria unui guvern si a unui parlament este nu numai de a rezolva problemele urgente ci si de a crea sau accepta o viziune a dezvoltarii, de a pregati viitorul si de a actiona prin legi in favoarea acestui viitor.
Toate acestea INAINTE DE A FI PREA TARZIU.
Florian Colceag
Presedinte IRSCA GIFTED EDUCATION
Presedinte EDUGATE