Comunicat de presa - Partidul Conservator


Partidul Conservator a depus la Parlament un proiect in favoarea tinerilor - Lege pentru sprijinirea tinerilor cu potential intelectual deosebit

29 martie, 2006

Tinerii supradotati intelectual ar putea beneficia de pregatire scolara diferentiata, mai aproape de personalitatea si aptitudinile lor, daca parlamentul va vota legea propusa de Partidul Conservator.

Proiectul depus la Parlament urmareste sa creeze cadrul legislativ si tehnico-logistic pentru formarea de elite profesionale in toate domeniile de activitate.

"Am pornit de la premisa si de la realitatea ca Romania detine unul dintre cele mai importante capitaluri ce pot duce la dezvoltarea durabila a unei natiuni, si acesta este capitalul uman. Mai putin sofisticat spus, in Romania sunt oameni foarte destepti, oameni de valoare, pe care trebuie sa-i sprijinim si sa-i incurajam de la varste fragede. Din pacate nu toti tinerii inteligenti din Romania au computer acasa, nu toti copiii cu capacitati intelectuale deosebite au acces la internet. Acest proiect de lege vine tocmai in sprijinul acestor tineri destepti dar cu posibilitati financiare reduse, cu scopul de a se putea dezvolta in Romania si de a putea avea acces la o instruire de calitate fara costuri suplimentare, costuri pe care, de regula, tarile dezvoltate le acopera prin programe de burse externe" a declarat Deputatul Bogdan Pascu, liderul Grupului Parlamentar PC din Camera Deputatilor.

Potrivit proiectului semnat de tineri parlamentari conservatori si de presedintele PC Dan Voiculescu, se propune infiintarea, in subordinea Ministerului Educatiei si Cercetarii, a Centrului National de Instruire Diferentiata, ca organism de specialiate ce va asigura facilitati educationale pentru tinerii cu o pregatire intelectuala de exceptie sau cu potential in acest sens, tineri capabili de performanta inalta in domeniile de activitae in care vor sa se dezvolte.

Centrul va avea atributii in realizarea de programe scolare pilot pentru astfel de tineri, in pregatirea pedagogilor care sa lucreze cu acesti tineri, in pregatirea suportului informational pentru elevi selectati sa beneficieze de sprijin.

Centrul National va colabora cu centre infiintate la nivel local, iar acestea din urma au printre atributii selectarea tinerilor in functie de aptitudini, nivel de dezvoltare a abilitatilor particulare, potential de dezvoltare a personalitatii si creativitate, precum si atragerea de fonduri pentru programele de educatie a acestor tineri.

Tinerii vor fi pregatiti diferentiat in centre specializate publice sau private, in cadrul unor scoli de vara, in tabere de instruire sau prin intermediul unor forme de invatamant la distanta.
Proiectul de lege a fost elaborat in colaborare cu Fundatia Umanista "Dan Voiculescu" si cu I.R.S.C.A Gifted Education.
 Web Design - Mihai Dragan, Web Development - Stefan Nicula / freelance web specialist , Ilustratii - Devis Grebu, Hosting by MXhost